Padišpanj, u Hrvatskoj poznat pod različitim imenima - padišpanj, pandešpanj, patišpanj, pandešpanja, dok se u Bosni i Hercegovini često naziva nutma, lagani je i spužvasti kolač koji se priprema od bjelanjaka, brašna i šećera. Radi se o jednostavnom biskvitu koji samostalno može biti ukusna slastica, a često se koristi i kao baza za torte, nadopunjen džemom, svježim voćem ili kremama.
Na području Pelješca padišpanj je bio svatovski kolač, ali s godinama su ga ljudi toliko zavoljeli (a i mogli su si priuštiti namirnice) da je postao sve češća poslastica na stolovima. Za pripremu nisu potrebni nikakvi posebni sastojci, samo jaja, brašno i šećer, a rezultat je nevjerojatno mekan, sočan biskvit koji zatim možete poslužiti uz malo prošeka. Zvuči baš dobro, zar ne?
Kristina Dalmatin s Pelješca za Dobru hranu je svojevremeno ispekla ovaj starinski kolač, koji se inače radi od tri sastojka, a kojem je ona dodala i limunovu koricu kako bi dobila pravi mediteranski slatki zalogaj.
Recept za padišpanj:
Trebat će vam:
12 jaja
12 žlica glatkog brašna
12 žlica šećera
korica 1 limuna
šećer za posipanje
malo svinjske masti
Priprema:
U posudu stavite jaja i šećer. Potrebno je najmanje pola sata kontinuiranog miksanja dok ne dobijete gustu smjesu. Brašno dodajte uz neprestano miješanje, a zatim dodajte i limunovu koricu. Kalup za pečenje namastite domaćom svinjskom masti, a zatim pažljivo ulijte u kalup. Pecite 45 do 50 minuta na temperaturi od 165 °C. Kad je sve gotovo, posipajte šećerom u prahu. Padišpanj se nakon pečenja mora ohladiti, a tek onda poslužiti, najbolje uz malo prošeka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....