StoryEditorOCM
ZabavaAUTOHTONO I SLATKO

Njegovo ‘veličanstvo‘ pandišpanj: evo recepta s Pelješca gdje je nekad davno bio svadbeni kolač

Piše d. v.
25. rujna 2025. - 11:56

Padišpanj, u Hrvatskoj poznat pod različitim imenima - padišpanj, pandešpanj, patišpanj, pandešpanja, dok se u Bosni i Hercegovini često naziva nutma, lagani je i spužvasti kolač koji se priprema od bjelanjaka, brašna i šećera. Radi se o jednostavnom biskvitu koji samostalno može biti ukusna slastica, a često se koristi i kao baza za torte, nadopunjen džemom, svježim voćem ili kremama.

Na području Pelješca padišpanj je bio svatovski kolač, ali s godinama su ga ljudi toliko zavoljeli (a i mogli su si priuštiti namirnice) da je postao sve češća poslastica na stolovima. Za pripremu nisu potrebni nikakvi posebni sastojci, samo jaja, brašno i šećer, a rezultat je nevjerojatno mekan, sočan biskvit koji zatim možete poslužiti uz malo prošeka. Zvuči baš dobro, zar ne?

Kristina Dalmatin s Pelješca za Dobru hranu je svojevremeno ispekla ovaj starinski kolač, koji se inače radi od tri sastojka, a kojem je ona dodala i limunovu koricu kako bi dobila pravi mediteranski slatki zalogaj.

image

Pelješki pandišpanj

Ines Fraile/getty Images/istockphoto/

Recept za padišpanj:

Trebat će vam:

12 jaja

12 žlica glatkog brašna

12 žlica šećera

korica 1 limuna

šećer za posipanje

malo svinjske masti

Priprema:

U posudu stavite jaja i šećer. Potrebno je najmanje pola sata kontinuiranog miksanja dok ne dobijete gustu smjesu. Brašno dodajte uz neprestano miješanje, a zatim dodajte i limunovu koricu. Kalup za pečenje namastite domaćom svinjskom masti, a zatim pažljivo ulijte u kalup. Pecite 45 do 50 minuta na temperaturi od 165 °C. Kad je sve gotovo, posipajte šećerom u prahu. Padišpanj se nakon pečenja mora ohladiti, a tek onda poslužiti, najbolje uz malo prošeka.

 

26. listopad 2025 13:53