Jeste li pripremali primorsku tortu? Ako niste, idealna je prilika. Recept za Slanjsku tortu ustupila nam je Nina Smokvina dobra poznavateljica tradicionalne kuhinje ali i ljubiteljica spravljanja slatkih delicija. Slanjska torta, kako nam je otkrila Nina, prije se nosila kao poklon mladencima, danas je vrijedne kuharice pripremaju za festa, blagdana ili posebnih prigoda. Ili jednostavno za svoj gust. U slast!
SASTOJCI:
10 jaja
10 ožica cukara
35 deka sitno mljevenih mjendula (badema)
3 ožice mekog brašna ili prezle
korica limuna
kupica rakije
ZA UKRAŠAVANJE:
jedan bjelanjak
10-12 deka cukara u prahu
PRIPREMA:
U deset jaja sobne temperature doda se cukar i mikserom muti 15 minuta dok smjesa ne bude gusta i pjenasta. U smjesu se ručno umiješa mjendule, brašno, koricu limuna i rakiju. Kalup za pečenje torte može se obložiti papirom za pečenje ili namazati domaćom svinjskom masti ili margarinom pa posuti brašnom. Smjesa se ulije u kalup i peče na 160 stupnjeva oko 45 minuta. Za ukrašavanje torte treba dobro izbatit bjelanjak i cukar u prahu u gustu smjesu, da ne kapi nego se rasteže. Kad je torta gotova, nakon što se ohladi, izbati se bjelanjak i cukar u prahu da bude gusta smjesa da ne kapi nego se rasteže. Smjesu se stavi u vrećicu za ukrašavanje torte i kreće gvarniškanje ili tanko ocrtavanje po torti. Torta koja se prije nosila kao poklon mladencima, može se i samo posuti cukarom. ‘Svaka primorska torta je malo upadnuta jer je potegnu mjenduli, ako je ravna u njoj je previše brašna‘, pojašnjava Nina Smokvina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....