Ako volite klasične čupavce, ovo bi vam se moglo svidjeti! Ljetna varijanta omiljenog klasika iznenadit će sve za stolom, poručuju iz Dobre hrane. Umjesto klasične mliječne, bijele ili čokolade za kuhanje, koja se inače koristi,novinarka Dobre hrane Lidija Lončarić otopila je bijelu čokoladu, pomiješala je s matchom, a zeleni prah dodala je i u biskvit. Dok se pekao, pripremila je džem od manga, a na kraju sve spojila, uvaljala u kokos i dobila ultimativni ljetni čupavac koji je bio totalno iznenađenje među okupljenima. Recept ostavljamo u nastavku pa, ako ste za malo eksperimentiranja, svakako bacite oko i okušajte se u pripremi.
Matcha i mango čupavci
Za biskvit:
300 g glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
3 jaja
150 g šećera
100 ml mlijeka
3,5 žličice matche
80 g ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Za mango džem:
3-4 manga
30 g javorova sirupa
sok 1 limuna
50 g šećera
papar po želji
Za preljev:
200 g bijele čokolade
150 ml slatkog vrhnja
1 žličica matche
kokos
Priprema:
Najprije napravite biskvit. Umutite šećer i jaja pa dodajte ulje i vaniliju. Mlijeko zagrijte i pomiješajte s matchom, kratko ohladite pa dodajte jajima. Umutite. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte i prstohvat soli. Sve zajedno sjedinite i pecite na 180 stupnjeva oko 30 do 40 minuta ili dok čačkalica iz biskvita ne izađe čista. Dok se biskvit peče, napravite džem. Mango očistite i narežite na kockice. Kuhajte ga sa šećerom, limunom, javorovim sirupom i paprom dok ne dobijete gusti, ljepivi džem. Štapnim mikserom ga istucite kako bi bio kremastiji. Kada je biskvit gotov i ohlađen, prerežite ga na pola i jednu polovicu premažite džemom od manga, preklopite drugom polovicom. Pripremite preljev tako da na pari otopite čokoladu u slatkom vrhnju i dodajte žličicu matche. Sve dobro povežite. Biskvit režite na komade željene veličine, umačite u čokoladu i uvaljajte u kokos. Prije valjanja, kokos možete lagano tostirati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....