Dozrele su ljute naranče i slatke ‘vašingtonke‘ vrijeme je za napravit arancine. Ovaj omiljeni slatki recept, a ujedno i dubrovački suvenir može se napraviti i od drugih agruma, primjerice limuna, a jedino je važno da imaju nešto deblju koru.
Recept ne može biti jednostavniji – mjera je jedan na jedan, koliko su teške kore, toliko je potrebno šećera. Koru naranči najprije treba izvagati pa odgorčiti.
To se priprema tako da se koru nekoliko naranči najprije nareže na trake debljine oko pet milimetara i onda namoči u hladnu vodu. To je bazni recept koji svaka domaćica drugačije dovršava.
Neke domaćice kore u vodi moče pet dana i svaki dan mijenjaju vodu, a šesti dan kore kuhaju u vodi bez šećera. Kad kore omekšaju treba ih izvagati, jer će toliko trebati šećera koji se otopi u malo tople vode da se napravi sirup. U sirup se dodaju korice i kuhaju dok ne upiju sav sirup. Korice se izvade u plitku posudu, pospu šećerom pa se ostave sušiti.
Drugi, malo brži recept navodi da se kore kuhaju u hladnoj vodi i kuhaju još nekoliko minuta nakon što provriju. Postupak je potrebno ponoviti još jednom, kore ocijediti, ponovo staviti u hladnu vodu i opet kuhati pet do 10 minuta.
Dok se kore kuhaju u drugu posudu stavite vodu i šećer. I ovdje se koristi onoliko grama šećera koliko su teške narančine kore koje ste ranije izvagali. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi i dok se ne dobije fini sirup u koji ćete potopiti kuhane kore naranče. Kore u sirupu kuhajte petnaestak minuta, pa posudu maknite s vatre i pustite da se sastojci ohlade.
Domaćice predlažu da se ohlađene trakice kora slažu na prethodno pripremljen papir za pečenje, a svaka pažljivo i zasebno postavi tako da se ne bi lijepile jedna za drugu. Posložene arancine pospite šećerom i ostavite da se lagano suše dva, tri dana. Osušene arancine pospremite u staklenu posudu i uživajte u njihovom specifičnom okusu.
Dok traje sezona naranača, kore se mogu kuhati pa zamrznuti da se kasnije pripreme. Tako zamrznute korice se odmrznu i dovrši se postupak kuhanja u sirupu i sušenje u šećeru. Bit će svježi kao usred zime.
Kako vi pripremate arancine?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....