Na jugu Dalmacije započinje najiščekivaniji dio vinogradarske godine – berba grožđa. Vinogradari s Pelješca i iz doline Neretve ovih dana ulaze u svoje vinograde, a prve kante i kašete pune se sočnim bobicama koje obećavaju još jednu kvalitetnu vinsku godinu.
Pelješac u znaku plavca
Na Pelješcu, poznatom po čuvenom plavcu malom s položaja Dingač i Postup, berba tradicionalno kreće sredinom kolovoza i traje sve do sredine rujna. Ovisno o položaju i sorti, vinogradari određuju točan trenutak kada grožđe doseže idealnu zrelost. Pelješki vinari očekuju da će ovogodišnja berba, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, donijeti grožđe odlične kakvoće, što je dobar znak za vina koja se očekuju već iduće godine.
Bijele sorte prve u kašetama
U dolini Neretve berba je više obiteljski i lokalni običaj nego masovna proizvodnja, ali vinogradi u Pojezerju i okolici ipak daju značajne količine grožđa. Ondje se prve beru bijele i stolne sorte, dok crne sorte vinogradari ostavljaju još tjedan do dva da dodatno dozore. Iako ova regija nije poznata po velikim vinarijama, neretvanski kraj sve više privlači ljubitelje vina i enoturizma, posebno u kombinaciji s gastronomskom ponudom i prirodnim ljepotama.
Vinogradari optimistični
Unatoč izazovima koje donosi svaka godina – od vremenskih neprilika do tržišnih uvjeta – vinogradari s juga Hrvatske u berbu ulaze optimistično.
-Grožđe je zdravo, sladori su dobri, a i vremenska prognoza zasad nam ide na ruku. Ako ovako potraje, možemo očekivati izvrsnu berbu, kažu vinogradari s Pelješca.
Za ljubitelje vina i posjetitelje koji se nađu na jugu Dalmacije, početak jematve donosi priliku da svjedoče staroj tradiciji koja povezuje rad, druženje i slavlje. Berba grožđa i ove će godine biti prilika da se sačuva duh zajedništva i prenese znanje na nove generacije vinogradara.
- Nakon prošlogodišnje s ranijim rokovima, ova berba se vratila u normalne rokove. Trenutno smo u berbi bijelih sorti gdje dominira sorta pošip, grožđe je zdravo i sa odličnim parametrima očekujemo jako dobre rezultate u vinima. Specifičnost ove berbe se za sada iskazuje u višim prirodnim kiselinama što je jako važno i pozitivno.
Na vaše pitanje ima li kakvih novosti oko razvoja vinskog turizma u vinogorju Komarna, nažalost još ništa konkretno se nije dogodilo. Imamo pozitivne naznake od novog župana koji želi pomoći u rješavanju problema zabrane gradnje na poljoprivrednom zemljištu vinogorja Komarna te strpljivo očekujemo konkretne poteze, kaže nam vinogradar i vinar sa Komarne, Damir Štimac.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....