StoryEditorOCM
PanoramaMia Martinac Babić

Ima je gotovo u svemu što jedemo, ali nećete je naći na pazaru! Nutricionistica o dobrim i manje dobrim stranama soje

Piše Kristina Zaneta
9. prosinca 2025. - 17:59
Mia Martinac Babić, magistra nutricionizma: Soja se već desetljećima intenzivno koristi u prehrambenoj industriji, primjenjuje se u širokom spektru proizvodaAfp, Nikola Brboleža

Kvinoja, amaranth, bulgur, pa čak i proso, mnogima su još uvijek egzotične namirnice, iako su toliko drevne da postoje doslovno tisućama godina. Razlog se uglavnom krije u činjenici da su neke od navedenih kultura žitarica bile uzgajane na dalekim kontinentima i donedavno su nam bile potpuno nepoznate. Odjednom su postale sveprisutne, čak toliko da se savjetuju bebama na početku dohrane.

Ali gdje je tu jedna žitarica koja se nalazi gotovo u svemu, bilo to slučajno ili „namjerno“, pa nam se već čini da je konzumiramo svaki dan i, istini za volju, i jesmo?

Naravno, govorimo o soji. Kad ste je zadnji put, ili uopće, vidjeli i kupili na pazaru? Kako uopće izgleda, čemu točno služi i koliko je korisna, a koliko štetna i zašto je toliko rasprostranjena, pitanja su koja se sama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 13:21