StoryEditorOCM
PanoramaJOŠ JE PREUKUSAN

Spašava kod proljeva i prehlade, pomaže kod reume: ovaj sok ćete obožavati, a cvjetove možete i pohati

Piše MOZAIK SD
26. svibnja 2025. - 17:45

Bazga (Sambucus nigra L.) je biljka poznata još od davnina, a ubraja se među najstarije i najljekovitije biljke Europe: spašava kod proljeva i prehlade, pomaže kod reume. Karakteriziraju je sitni cvjetovi bijele ili nježno žute boje, a cvate od travnja do lipnja. Posljednjih tjedana prava je potraga za dobrim receptima s bazgom, a mi donosimo neke od njih.

Recept za sirup od bazge

Za sok od bazge trebaju svježi cvjetovi bazge, oko 30 komada, 2 kg šećera, četiri limuna te prokuhana i ohlađena voda (oko 2 l). U veću posudu stavite šećer i prelijte ga vodom. Dodajte na manje komade narezan limun te sve dobro prokuhajte. Bitno je da se šećer dobro rastopi. Maknite s vatre i pustite da se tekućina dobro ohladi. Ohlađenu tekućinu prelijte preko cvjetova bazge. Posudu prekrijte čistom gazom i ostavite tako da stoji minimalno dva dana na sobnoj temperaturi. Nakon potrebnog vremena stajanja, procijedite u staklenu bocu i stavite na tamno i hladno mjesto.

Osim kao sok, sirup možete dodati kompotima, ledenom čaju ili pak njime začiniti voćnu salatu.

image
Shutterstock

Ocat od bazge

Ako volite neke neuobičajene okuse, svoju salatu možete začiniti i aromatičnim octom na bazi bazge, što je ideja koja ne iziskuje puno vašeg vremena u pripremi. Svježe, čiste cvjetove stavite u široku staklenu teglu, prelijte ih domaćim jabučnim octom te ostavite na toplom mjestu oko dva tjedna. Procijedite u manje sterilizirane boce i koristite za začinjavanje i aromatiziranje salata i jela.

image
Shutterstock

Pohana bazga

Pohana bazga je sve popularnija. Bitno je napraviti smjesu poput one za palačinke, samo s malo drugačijim sastojcima. Potrebni su vam jaja, vanilin šećer, mlijeko, desertno vino, brašno, naribana korica limuna, prstohvat soli i ekstrakt vanilije. Od navedenih sastojaka umutite glatku smjesu. U smjesu uronite cvijet držeći ga za stapku.

Cvijet držite drvenom pincetom ili hvataljkom. Stavite u ulje pa lagano okrećite kako bi se cvjetići što bolje raširili. Pržite kratko, tek toliko da smjesa dobije zlatnu boju. Pečene cvjetove stavite kratko na papirnati ubrus da se upije višak masnoće. Prije serviranja cvjetiće možete posuti šećerom u prahu, a ni kuglica sladoleda neće biti na odmet.

Moćna biljka jača imunitet, smanjuje upalu i štiti srce: lijek je za mnoga oboljenja, u nju se zaklinju i naši stari

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 06:54