StoryEditorOCM
ProstorijaKUĆNI TRIKOVI

Drvena daska za rezanje vam je počela zaudarati? Sa samo dva sastojka koja svi imamo bit će ‘ganc nova‘, evo postupka

Piše MOZAIK SD
15. svibnja 2025. - 13:27

Iskusni kuhari ne mogu zamisliti pripremu jela bez daske za rezanje. No nju valja adekvatno održavati. 

Drvena daska korisna je stvar, ali ona i upija sve: miris češnjaka, ribe.. Pranje deterdžentom pomaže, ali ne uvijek. Ako vam se čini da je "kronično" upila mirise kojih se ne uspijevate riješiti, nemojte je požuriti baciti, jer postoji jednostavno i učinkovito rješenje.

image
Shutterstock

Soda bikarbona je prava stvar za čišćenje daske za rezanje: ne samo da čisti bez ostavljanja traga, već uklanja i tvrdokorne mirise bez oštećenja drva.

POSTUPAK

- pospite sodu bikarbonu na dasku za rezanje

- pređite četkom ili tvrdom stranom spužve preko daske

- lagano trljajte kružnim pokretima

Ne samo da će miris nestati nego i mikročestice hrane i stare prljavštine.

Ako dasku niste dugo vremena čistili, pomiješajte sodu bikarbonu s kapljicom deterdženta za suđe. Dobit ćete pastu koja ne samo da će očistiti, već i dezinficirati površinu. Glavna stvar je sve temeljito isprati vodom, kako kasnije ne bi došlo do bjelkastog plaka na dasci.

image
Shutterstock

Važno je osušiti drvene daske za rezanje nakon što su čiste kako bi se osiguralo da se drvo ne rascijepi. Pukotine u drvu omogućuju klicama i bakterijama da uđu u dasku i mogu ugroziti zdravlje.

Soda ne samo da čisti nego i štiti drvo. Redovitom uporabom na dasci se ne pojavljuju mikropukotine, što znači da bakterije s mirisima ne ostaju tamo. To produljuje njezin vijek trajanja i održava je nakon svake upotrebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 08:33