Ako cijelu temu pokušamo pojednostaviti, postoje zapravo samo dva načina sljubljivanja hrane i vina. Koliko god je raznih škola gastronomije ili enologije, koliko god je ukusa, što god u životu voljeli, vino i hranu možete sljubljivati po sličnosti ili po razlikama. Sličnost još zovemo i kongruencija, a razliku komplementarnost.
U osnovi to nije toliko komplicirano. Evo po jedan poznati primjer za oba načina. Po sličnosti sljubljujemo pašticadu i Dingač ili neki odležani plavac, babić ili crljenak. Uslijed njegovanja u hrastovim bačvama u vino ulaze neke arome koje dosta podsjećaju na slatke začine kao vaniliju, klinčiće, cimet i sl. Pašticada uvijek u receptu ima malo klinčića. Također, i to vino i to jelo su vrlo bogati, puni mirisa i okusa i bogati. Zato tražimo bogato vino p...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....