Split je postao bogatiji za još jedno mjesto za bijeg od klasičnih burgera i ćevapa. U simpatičnom objektu koji je u petak otvoren u Matošićevoj ulici u fokusu je krumpir, ali ne običan pomfrit s kojekakvim umacima. U pitanju je jelo zvano "spud", delicija koja je u Hrvatsku stigla s britanskih ulica pa prvo osvojila srca i nepca Zagrepčana, a sad je, kroz "Spuddy", našla svoj put i do Splićana.
Vlasnici "Spuddyja" su mladi Splićani, Igor Mimica (23) i poznati splitski tiktoker Antonio Anđelić (24), kojeg mlađe generacije znaju kao Nucciibebo.
– Ideja mi je došla prije godinu dana, kad sam u Engleskoj vidio ovo jelo. Onda je otvorio moj prijatelj u Zagrebu, i pomogao meni da ovaj koncept dođe u Split. S kuharima smo cijelo ljeto slagali recepte, zasad imamo pet varijacija, ali namjeravamo dodati i neke veganske, proteinske opcije. U četiri sata prodali smo 400 porcija i zadovoljan sam. Volio bih da ljudi dođu i probaju, jer ovo zasigurno još nisu jeli – a onda sve ostaje na ukusima – govori nam Antonio.
Zanimljivo je da je objekt nazvan "Spuddy" – po riječi "spud", engleskog podrijetla, koja je potekla iz riječi "spudde", koja znači "nož", a kasnije se koristila za označavanje vrste male lopate ili alata za kopanje. Kasnije, u 19. stoljeću, izraz se počeo povezivati s krumpirom jer su se takvim alatima krumpiri vadili iz zemlje. Postupno je riječ "spud" postala kolokvijalni naziv za krumpir, osobito u Britaniji i Irskoj.
– Nucci i ja smo dugogodišnji prijatelji i on mi je dao ideju da uđemo u biznis, i mislim da je ovo prava stvar za Split i Dalmaciju jer nema ništa slično. Mislim da će ljudima brzo ući u naviku, jer više se i ne možeš pošteno najesti u centru grada za desetak eura – govori nam Igor.
Upravo po britanskom principu, zanimljivo, slijede koncept "first person freebies" – odnosno, prva narudžba uvijek je besplatna, što znači da će svakog dana osoba koja prva dođe i naruči jelo dobiti besplatno, a objekt radi svakog dana od 12 sati do ponoći.
"Spuddy" nudi nekoliko verzija "jacket spuda" – odnosno pečenog krumpira koji se kasnije gnječi, a zatim puni različitim nadjevima – u ovom slučaju, radi se o trganoj svinjetini, piletini, domaćim umacima, i čak tri vrste cheddar sira s hrskavim prženim lukom. Cijene se kreću od 10 do 12 eura za porciju koja iznosi više od pola kilograma, odnosno, kako nam otkriva vlasnik, svaki krumpir uz priloge teži 700 grama. Dakle, porcija je zaista zasitna i dovoljna za dvoje, osim ako niste pravi gurman, ili niste jeli "od jutros".
Dobra je vijest za one koji dolaze praznog želuca da se na krumpir ne čeka puno, pet do deset minuta – prilikom plaćanja na računu dobijete broj i pratite svoj red. Krumpir se servira u male plastične posudice, stoga je prigodan ponijeti ga "za van", a objekt ima i vanjski prostor u kojem možete jesti.
Mi smo se ovom prilikom odlučili za Crazy chicken, koji košta 11 eura, a radi se o krumpiru punjenom s tri vrste cheddar sira, trganom piletinom, domaćim umakom te prženim lukom. Porcija je doista obilna, a krumpir toliko mekan da se topi u ustima, kombinacija cheddar sireva uz trganu začinjenu piletinu i domaći umak daje posebnu dozu sočnosti, a cijeli okus dodatno zaokružuje hrskavi prženi luk.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....