StoryEditorOCM
Preporuketopla torta

U novom splitskom restoranu probali smo jedan od najboljih kolača s jabukama. Topi se u ustima, a ima i dodatni bonus

Piše Tea Sumić Miletić
4. studenog 2025. - 17:27

‘Moraš otić probat ovu tortu od jabuka, vidi‘, uvjeravala me prijateljica pričajući mi kako joj se kćerka oduševila kolačem iz jednog novog ugostiteljskog objekta u Splitu. Što se mora, nije teško pa sam se zaputila probati tu famoznu tortu. I nije mi žao!

A gdje sam se to zaputila? U novi bar i restoran na Poljičkoj cesti, lako ćete ga pronaći, nasuprot je Krstarice i zove se Allora. U skladu s talijanskim imenom, ponuda im je puna jela nadahnutih talijanskom kuhinjom, poput sendviča s ricottom i smokvama ili pak s pestom i moratdelom s pistacijama, no Italija im nije jedino nadahnuće jer nude i bliskoistočnu shakshuku, turska jaja u umaku od jogurta pa čak i kompletni engleski doručak.

Također imaju i jelovnik posvećen konkretnijim jelima, poput rižota, odrezaka i salata, na kojemu su i chiccheti, još jedna talijanska gulozarija (riječ je o vrsti sendviča popularnih na sjeveru zemlje), no ovoga puta nisam ga podrobnije istražila, jer je bila ura od kave. I kolača. Pa da mu se malo vratim.

image
Privatni album

Ono što me osvojilo na prvi griz nije bio samo okus (koji je izrazito pun, lijepo zaokružen i po ničemu napadan), nego i tekstura: tijesto u kojem su se nalazile fino narezane fetice jabuka topilo se u ustima.

Nagađam da je riječ o nekoj vrsti trenutno vrlo popularnog "nevidljivog" kolača s jabukama, slastice u kojoj je fokus na voću, dok je tijesto zastupljeno na poprilično diskretan način. U ovom ga slučaju ne nedostaje, a premda su mi inače jabuke draži dio, u ovom kolaču je tijesto toliko ukusno da mi je bilo jednako drago. I dodatni bonus: torta stiže u jako finom umaku kojeg je gušt kombinirati s kolačem.

Sve u svemu, moja topla preporuka za ovu toplu tortu.

image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. studeni 2025 17:27