Dodjela nagrada prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau 2025. održana je u zagrebačkom Hotelu Esplanade, gdje se okupilo više od stotinu chefova iz cijele Hrvatske.
Rudi Štefan, chef kuhinje i vlasnik restorana Pelegrini u Šibeniku je chef godine 2025.
- Velika mi je čast primiti ovu nagradu i želim se zahvaliti svima koji su dio ove organizacije, fantastična je u svom radu i doprinosu promociji gastronomije. Ovo priznanje nije samo moje, već pripada svima koji me okružuju i koji svakodnevno daju sve od sebe da zajedno gradimo ovu vrhunsku priču - izjavio je Štefan.
Trofej velikog chefa budućnosti za 2025. dobio je chef Karlo Kaleb, iz malog splitskog restorana Krug (pisali smo o njemu, podsjetite se ovdje), koji svojom kreativnošću i kulinarskom tehnikom oduševljava poklonike neformalnog fine dininga.
GM Trofej za Mladog talenta godine pripao je 23 godišnjem Amosu Novaku, iz restorana Terbotz, iz Železne gore, koji je svojim uspjesima na međunarodnim natjecanjima proslavio svoje rodno Međimurje.
Ovogodišnji laureati su 360 iz Dubrovnika, jedini s ocjenom 18/20, Monte iz Rovinja, NAV iz Zagreba, Pelegrini iz Šibenika, Alfred Keller iz Malog Lošinja, Boškinac iz Novalje, Cap Aureo Signature iz Rovinja, Nebo restaurant & Lounge bar by Deni Srdoč iz Rijeke, ManO2 iz Zagreba, Noel iz Zagreba, Tač iz Zagreba, Zinfandel‘s iz Zagreba i Zrno Soli iz Splita.
- Kao što naziv našeg restorana sugerira, kod nas je zvijezda kuhinje i restorana to malo, a istovremeno beskrajno veliko i važno Zrno Soli. To Zrno koje čini razliku! Suvremena gastronomija kao i život općenito, često zahtijeva ustupke i kompromise, nameće trendove koje bi valjalo slijediti. Sve ove godine, mi se usuđujemo ići putem koji nije iskušan, koji nije prokrčen, koji zahtijeva da ga se stvori. Krčiti put tamo gdje ga nema - privilegija je onih koji vjeruju!
Zahvalan sam svom timu vrhunskih ljudi, jer su se usudili sanjati zajednički san, san o hrani koja nema samo nutritivnu, već i duhovnu vrijednost. Vjerujemo da oni koji nam poklone svoje povjerenje, zaslužuju blagovati više od hrane. Susrete. Radost. Ovih dana se interno šalimo kako smo se mnogostruko “okapili” s 4 Gault & Millau kape, ali da naš san živi pod jednom, zajedničkom kapom - gdje smo svi kao jedan.
Naravno da smo zahvalni, sretni i ispunjeni ovim priznanjem. Kad čovjek živi ugostiteljstvo kao poziv, a ne samo posao, naravno da se osobito raduje kad se naša vizija, rad, trud i entuzijazam prepoznaju. Osobito je velika stvar imati tim s kojim zajedno maštaš, stvaraš, razvijaš se i hodaš kroz bonace i oluje. Naš tim - obitelj Zrno Soli, to je naša temeljna snaga, I na koncu svega, dakako, ova nagrada ide i našim vjernim gostima zbog kojih budni sanjamo i koji su naša inspiracija i motivacija za sve što tek dolazi, a dolazi nam toliko toga već u sezoni pred nama - rekao nam je povodom osvajanja ovog priznanja vlasnik restorana Zrno Soli Ivan Vrdoljak, s kojim smo veliki intervju imali prošle godine, prigodom osvajanja još jednog važnog priznanja, Michelinove Zlatne plakete, a što nam je još rekao možete se podsjetiti ovdje.
Trofej za najboljeg šefa sale i servis za 2025. dobio je zagrebački restoran Baltazar, kojega vodi Milan Martinko.
Dva važna trofeja, onaj Chefa tradicijske kuhinje i onaj Chefa moderne tradicijske kuhinje otišla su u ruke chefa Marinka Rotima iz restorana Crna Svinja iz Čepina i chefa Igora Eržena iz restorana Rivica, u Njivicama na otoku Krku, koji je proslavio 90. rođendan.
Maša Salopek, pastry chef u prestižnom restoranu Cap Aureo Signature iz Rovinja proglašena je najboljom slastičarkom godine. Maša je 2021. osvojila titulu najbolje slastičarke svijeta, a zanimljiva je i po tome što ne jede slatko.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....