Studenti Sveučilišta u Splitu od iduće će akademske godine guštati u krumpiru posađenom vlastitim rukama. Zašto baš krumpir i zašto vlastitim rukama doznali smo od ravnatelja Studentskog centra, Ivana Žižića, koji nam je ispričao sve o projektu u okviru kojeg je prije koji dan obavljena sadnja na polju u okolici Sinja.
- Cijeli se ovaj pilot projekt provodi kroz aktivnosti studenata sveučilišnih studija, prijediplomski studij Mediteranska poljoprivreda i diplomski studij Agronomija Mediterana. Na pokušalištu u Glavicama, studenti su kroz stručnu praksu osim stjecanja znanja o proizvodnji povrća posadili i kolekcijski nasad vinove loze brojnih autohtonih sorti ali i nekih perspektivnih iz drugih zemalja. Prve kapljice vina očekuju se za dvije godine a već idućeg proljeća u planu je sadnja različitih voćnih vrsta - otkrio nam je ravnatelj Žižić.
Kako je naglasio, misija Studentskog centra Sveučilišta u Splitu je ponuditi studentima što bolji studentski standard po što pristupačnijim cijenama, a kada je riječ o studentskom standardu, podvukao je ravnatelj SC-a, nisu u pitanju samo smještaj i prehrana, već cjelokupan paket koji obuhvaća i mogućnost zapošljavanja, sport, kulturu te zdrav i kvalitetan način života.
- Prehrana je jedan od ključnih stupova tog standarda. Kvalitetna i nutritivno vrijedna prehrana neophodna je za zdravlje, energiju i uspješno studiranje. No, da bismo to postigli, moramo krenuti od osnove, a to su kvalitetne i svježe namirnice. U tom duhu pokrenut je pilot-projekt proizvodnje krumpira od strane profesora i studenata Mediteranske poljoprivrede, a financiran od strane Studentskog centra - pojasnio je ravnatelj Žižić.
Ovaj projekt, dodao je, predstavlja prvi korak prema vlastitoj, lokalnoj proizvodnji hrane za studentske restorane. Krumpir je, primijetio je, namirnica koja se svakodnevno koristi u studentskim menijima i čini osnovu brojnih jela, stoga je logičan izbor za početak.
- U ovoj prvoj fazi projekta očekujemo urod od oko 15 tona krumpira, koji će biti izravno korišten u pripremi studentskih obroka. Na Sveučilištu studira gotovo 20.000 studenata, a dnevno se pripremi preko 10.000 porcija hrane, što dodatno naglašava važnost ovakve inicijative. Koncept “od polja do stola”, koji snažno potiče i Europska unija, ovdje se provodi u praksi – skraćuje se lanac opskrbe, osigurava se svježina i kontrola kvalitete, smanjuje se ekološki otisak, a u konačnici se doprinosi i smanjenju troškova studentske prehrane - istaknuo je ravnatelj SC-a.
Ovaj pilot-projekt tek je početak, najavio je entuzijastično Ivan Žižić.
- Uskoro je planirano i proširenje proizvodnje, kako bismo mogli pokriti još veći dio potreba studentskih restorana vlastitim proizvodima. Radujemo se prvim plodovima ovog projekta, doslovno i simbolično, jer oni označavaju korak prema održivijem, zdravijem i kvalitetnijem studentskom životu u Splitu. Ovo je priča o povezanosti Sveučilišta, studenata i lokalne zajednice. Priča koja pokazuje kako inovacije i briga za budućnost mogu i trebaju ići ruku pod ruku - zaključio je ravnatelj Žižić.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....