Mnogi od nas odrasli su u uvjerenju da se krumpir ne smije podgrijavati jer su nas tako naučile starije generacije. Podgrijan krumpir može, navodno, uzrokovati ozbiljno trovanje. Možda vam je koji put prošlo kroz glavu da to nema logike jer ste nebrojeno puta bez posljedica jeli njoke ili knedle, ali opet, usađeno zrno sumnje se nije dalo istjerati. Zato u nastavku donosimo objašnjenje otkud taj mit i što je prava istina.
Naime, ozbiljno trovanje koje podgrijan krumpir navodno uzrokuje je botulizam. To zbilja jest životno ugrožavajuće stanje uzrokovano anaerobnom bakterijom Clostridium botulinum, no krivac nije podgrijavanje krumpira nego način čuvanja skuhanog krumpira do podgrijavanja. Naime, krumpir se običavao čuvati na sobnoj temperaturi (slažemo se da je ohlađen krumpir većinom zbilja neukusan) zamotan u foliju.
Ključ je u tome da je spomenuta bakterija anaerobna, odnosno da se razvija u uvjetima bez kisika (folija), a podloga bogata škrobom (krumpir) i odgovarajuća temperatura (sobna) daju savršene uvjete za njen razvoj. Toksin se ne uništava običnim podgrijavanjem pa su ljudi primjetili vezu između konzumacije podgrijanog krumpira i trovanja.
Možda se sad pitate zašto se mit razvio samo oko krumpira, a drugo povrće je ostalo pošteđeno. Prvo, krumpir je povrće najbogatije škrobom kojeg bakterije obožavaju, a kuhanjem se stvaraju još bolji uvjet za njihov rast. Premda ne u tolikoj mjeri kao krumpir, svako povrće je bakterijama dobra prilika za razvoj, no razlika je što u praksi drugačije postupamo s njim. Često se priprema na salatu začinjeno uljem i octom, čuva u otvorenim posudama što usporava razvoj bakterija.
Drugim riječima, ako krumpir pravilno čuvate, odnosno ne držite na sobnoj temperaturi dulje od 2 sata i što prije ohladite nema rizika za zdravlje. Osim što se od podgrijanog krumpira rade prave delicije poput spomenutih njoki i knedli, on se sasvim fino da podgrijati. Kad podgrijavate krumpir dodajte malo masnoće i bit će osvježen, ali vodite računa da ga dobro podgrijete, tj. do temperature 75 - 80 ºC!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....