Iako se na temu indukcijskih ploča u kuhinji lome koplja, mnogi ih ipak obožavaju. No, kuhate li redovito i ako težite izvrsnom rezultatu moguće da ste nezadovoljni indukcijom i da ste primjetili neke nedostatke u radu vezane uz količinu topline. Primjerice, stavite meso na grill tavu za koju smatrate da je ugrijana, a ono se krene kuhati. Ili pripremate omiljeno prženo jelo, a umjesto cvrčanja dobijete komade koji mlako plivaju u ulju. Sve su to stvarne situacije, ali, vjerojatno je ljudski faktor u pitanju, ne sama tehnologija iza indukcijske ploče.
Bez mnogo ulaženja u tehnologiju iza rada indukcijske ploče, ona zagrijava izravno i samo dno posude u kojoj kuhate. I upravo u posuđu može biti ključna pogreška, a evo osnovnih.
Kvaliteta posuđa itekako ima važnu ulogu u prijenosu topline. Među boljim izborima svakako su gusano posuđe i posuđe sa tzv. "sandwich" konstrukcijom dna. Ukratko, ako se magnet čvrsto drži za dno posude, onda je dobra. Pored sastava, dno posude mora biti ravno, u suprotnom se toplina ne raspoređuje ravnomjerno.
Posuda u kojoj kuhate mora biti odgovarajuće veličine u odnosu na zonu za kuhanje na indukcijskoj ploči. Naime, ispod staklokeramičke ploče nalaze se zavojnice i grijana područja određena su striktno položajem zavojnice. Dakle, koristitie li preveliku posudu, koja puno izlazi iz zone označene za kuhanje, imat ćete hladne zone u kojima se hrana neće kuhati, a i na njima će se gubiti toplina u ostatku posude.
Posuđe s debelim dnom poput gusane grill tave treba više vremena da se zagrije, a dobro je nekoliko minuta ugrijati ga na opciji boost. Također, koju god posudu koristili nemojte je prečesto micati jer uklanjanje iz zone kuhanja zaustavlja dotok energije.
Osim posuđa neki razlozi mogu biti u samoj ploči. Ti razlozi najčešće su vezani za pregrijavanje bilo zavojnice bilo elektronskih komponenti do kojeg dolazi kad se duže kuha na visokim temperaturama. Može biti i da je ventilator zagušen prašinom, ali i da lošije radi pa se ploča brže zagrijava.
Kad smo kod ventilatora, neki vanjski faktori mogu biti ključni za dobar rad indukcije. Pretrpana ladica ispod indukcijske ploče jedan je od njih, pogotovo držite li u njoj folije, krpe i sl. Također, prilikom ugradnje potrebno je ostaviti dovoljno prostora za ventilaciju što je najčešće propisano od proizvođača, no mnogi se toga ne pridržavaju.
Način kuhanja također je važan, a mislimo na dugo kuhanje na većim jačinama ili duže korištenje opcije boost. Također, većina ploča ima max. 2–3 kW po zoni. Ako radi više zona odjednom, snaga se automatski dijeli i svaka zona grije slabije. Ako ste sada pomislili da to znači da naznačeni stupnjevi rada ne vrijede uvijek jednako, u pravu ste.
I konačno, dio na koji ne možete utjecati je električna mreža, pa ako dolazi do pada napona ili je isporuka nestabilna to izravno utječe na kuhanje na indukciji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....