StoryEditorOCM
Savjetiuzlazni agens

Evo kako će palačinke biti osobito mekane te kako će ostati mekane čak i sutra. Idućeg dana samo napravite ovo...

Piše T. S. M.
22. travnja 2025. - 07:05

Svi volimo palačinke – posebno one prve, tek ispečene, još tople i mirisne. No čim se malo ohlade, često izgube onu savršenu mekoću i postanu suhe, tvrde i žilave. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova koji mogu napraviti veliku razliku.

Jedan od njih je dodavanje sode bikarbone u tijesto. Soda bikarbona djeluje kao blagi uzlazni agens – u kombinaciji s nekom kiselinom, poput jogurta, mlijeka ili nekoliko kapi limunovog soka, stvara mjehuriće zraka koji čine tijesto prozračnijim i mekšim. Nema potrebe pretjerivati – dovoljno je dodati prstohvat (otprilike četvrtinu žličice na šalicu brašna) kako bi se postigao željeni efekt bez gorkog okusa te žlicu jogurta ili par kapi limunovog soka.

Drugi važan trik je pokrivanje gotovih palačinki. Kada ih ostavimo nepokrivene, zrak ih isušuje i brzo postanu žilave ili dobiju tvrdu koricu. Zato je dobro, dok su još mlake, složiti ih na tanjur i prekriti aluminijskom folijom, plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom. Tako će zadržati vlagu i ostati mekane i dan poslije. Najbolje ih je čuvati u hladnjaku, a prije posluživanja samo kratko zagrijati – nekoliko sekundi u mikrovalnoj i ponovno će biti kao svježe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 07:08