StoryEditorOCM
Savjetisavršenstvo

Evo kako napraviti najbolji restani krumpir: mnogi griješe u jednom detalju, vi nemojte. Vrlo je jedostavno, a rezultat...

Piše T. S. M.
10. listopada 2025. - 10:59

Restani krumpir jedno je od jela koja izgledaju jednostavno, ali traže malo pažnje da bi savršeno uspjela. Mnogi misle da znaju napraviti savršen restani krumpir, ali većina griješi u istom detalju. Ako želite napraviti restani krumpir koji će viti hrskav i sočan, uz onaj okus dobro restanog krumpira kakav priželjkujete, potrudite se izbjeći tu čestu pogrešku i obratite pažnju na pravilan odabir krumpira.

Pa počnimo s tim.

Koji krumpir koristiti za restanje?

Za najbolji restani krumpir odaberite stari, brašnasti krumpir, jer on bolje drži formu i neće se raspasti tijekom kuhanja i pirjanja s lukom. Uzmete li mladi krumpir, brzo će se raskuhati, dok takozvane "voštane" sorte nakon kuhanja mogu ostati previše tvrde pa se jelo neće spojiti nego će ostavljati dojam salate od krumpira.

Kako skuhati krumpir za restanje?

Krumpir skuhajte u kori, jer na taj način neće upiti previše vode. Mnogi se odlučuju za prečicu pa krumpir kuhaju oguljen i narezan na ploške, ali premda na taj način skraćuju vrijeme kuhanja, produžuju vrijeme pirjanja, jer će krumpir biti previše vlažan kad se doda luku.

Ako ga unatoč našem upozorenju odlučite oguliti i narezati prije kuhanja, potrudite se odraditi jedan dodatn i korak, jer jako utječe na rezultat. Kad je krumpir kuhan, ocijedite ga i vratite u još vrući lonac u kojem se kuhao. Ostavite ga nekoliko minuta da stoji nepokriven, kako bi ispario višak vlage. 

Kako pravilno restati krumpir?

U idućem koraku pripreme zagrijte svinjsku mast ili ulje, dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne dobije zlatnu boju i lijepo zamiriše. Zatim ubacite kuhani krumpir i lagano protresite teću ili tavu da se sastojci povežu. Nemojte ga previše miješati kuhačom, jer će se previše raspasti.

Završna faza pripreme restanog krumpira odnosi se na začine, obično slatku mljevenu papriku i sjeckani svježi peršin.

Ovko pripremljen restani krumpir bit će savršena pratnja odrescima, pečenju ili kobasicama, a svaka porcija imat će puni okus i lagano rastresitu teksturu koju tražite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:29