StoryEditorOCM
Savjetisačuvajte zimnicu

Evo kako sterilizirati staklenke za džem: nemojte se igrati, možete se ozbiljno otrovati! Ova metoda je najjednostavnija

Piše T. S. M.
19. listopada 2025. - 13:31

Plijesan kao da jedva čeka kad ćete vi skuhati domaći džem da bi se na njemu lijepo udomaćila i raširila, kvareći vam trud i uživanje u radu vaših ruku. Ako vam se ikad dogodilo da ste morali baciti staklenku džema ili marmelade jer mu se na površini uhvatila ružna čupava naslaga plijesni, vjerujemo da to iskustvo ne želite ponovno proživjeti.

Pa i ne morate. Samo se trebate osigurati da se to ne dogodi.

Zašto sterlizirati staklenke za džem

Posvetiti dobru pažnju pravilnoj sterilizaciji staklenki u kojima se čuva džem itekako se isplati, jer plijesan nije jedino zlo koje se može dogoditi. Zapravo, plijesan je najbolja opcija, ako ćemo pravo. Nju bar možete lako uočiti, dok prava opasnost prijeti od bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom.

image
Brett Stevens/Connect Images Via Afp

Ozbiljniji problem nastaje ako se u proizvodu razviju anaerobne bakterije, poput Clostridium botulinum, koje mogu preživjeti ako staklenke nisu dovoljno zagrijane ili nisu hermetički zatvorene. One u iznimno rijetkim slučajevima mogu izazvati botulizam, teški oblik trovanja hranom. Iako se to gotovo nikad ne događa kod voćnih džemova s visokim udjelom šećera i kiselosti, opasnost postoji kod džemova s niskim udjelom šećera ili dodatkom povrća (npr. rajčice, bundeve ili repe).

Kako sterilizirati staklenke

Dakle, pravilna sterilizacija staklenki nije nešto oko čega možemo biti ležerni. Što se samog postupka tiče, za sterilizaciju staklenki za čuvanje domaćeg džema postoji više metoda, a nama je najdraža ona za koju se koristi pećnica. Jednostavna je, ali ne djeluje na ostatke hrane koji su se možda uhvatili na stijenke, pa staklenke prije sterilizacije dobro operite.

image
Shutterstock

Još vlažne staklenke potom stavite u hladnu pećnicu, tako da ih složite na rešetku pećnice pazeći da se ne dodiruju. Pećnicu zatim uključite na 120 °C i ostavite oko 20 minuta.

Poklopce možete ispeći zajedno sa staklenkama ili ih prokuhati nekih 5 minuta, zatim ih izvaditi iz vode i pustiti da se osuše na čistoj kuhinjskoj krpi.

Kad je džem gotov, ulijte ga u još vruće sterilizirane staklenke, odmah zatvorite i preokrenite naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum. Nakon što se ohlade, vratite ih u uspravan položaj i čuvajte na suhom i tamnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:44