Banane se ubrajaju među voće koje najčešće kupujemo, ali i među ono koje se najčešće baca. Ako se ne čuvaju na odgovarajući način, nakon samo nekoliko dana počinju tamniti i postaju mekane pa čak i gnjecave pa prerano završe u smeću.
Ipak, postoji način za produžiti trajnost banana. Ako svaku bananu odvojimo od grozda i stabljiku umotamo u papir za pečenje ili neki drugi materijal koji može zadržati vlagu, usporit ćemo širenje etilena, plina koji prirodno ubrzava zrenje voća. Tako banane ostaju čvrste i svježe dulje nego što smo navikli.
Ako se dogodi da banane ipak prezru i potamne, još uvijek ih možemo iskoristiti na ukusan način. Dovoljno ih je oguliti, narezati i zamrznuti, a zatim izmiksati u blenderu. Dobit ćemo kremasti „banana nice cream“, lagani desert kojem se može dodati voće poput malina, malo maslaca od kikirikija ili nekoliko komadića čokolade. Druga zgodna opcija je ispeći "banana bread", popularni kolač u koji se pored banana mogu dodati orašasti plodovi i suho voće.
Ipak, banane su nam većini najdraže kao zgodan voćni obrok koij možemo ponijeti sa sobom pa se mudro potruditi da dugo ostanu čvrste i privlačne za jelo. Usvojite ovaj mali trik za produljiti svježinu bananama i uvijek ćete pri ruci imati zdravu i zgodnu marendu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....