Palačinke su vrlo jednostavno jelo od samo nekoliko sastojaka i na prvi ih je pogled jako lako napraviti. Međutim, čini se kako mnogi s njima imaju svakojakih problema, a jedan od njih je novijeg vijeka i vezan je, vjerovali ili ne, uz indukcijske štednjake.
Jedna se Hrvatica na Redditu prije koji dan požalila da joj nikako ne polazi za rukom ispeći ravnomjerne i ukusne palačinke na indukcijskom štednjaku.
Zašto su palačinke na indukciji izazov?
"Nedavno sam stavila indukciju u kuhinju i muku mučim sa pravljenjem palačinki. Zalijepe se ili čim stavim smjesu zagore, ako smanjim temperaturu uopće se ne peku ili se peku 10 minuta, ali ne bude to to. Uglavnom nisu mi nijednom dobro ispale", napisala je, a na njen se post javio niz komentatora.
Neki su se čudili što loše ispečene palačinke dovodi u vezu s indukcijskim štednjakom, ustvrdivši da ih sami na toj vrsti štednjaka peku bez problema, no neki su priznali da je i njih prelazak na indukciju na neko vrijeme izbacio iz takta te mu ponudili savjete iz svog iskustva.
Kako ispeći palačinke na indukcijskom štednjaku
Među komentarima pod postom jedan od najčešćih (a po nama i najvažniji) savjeta je bio vezan uz vrstu tave. Tanke i lagane tave griju se neravnomjerno pa palačinke ili zagore ili ostanu sirove u sredini. Za uspješno pečenje potrebna je tava s debljim dnom, primjerice Tognana, ili korištenje adaptera za indukciju koji toplinu raspoređuje ravnomjernije.
Druga stvar je temperatura pečenja. Indukcija grije vrlo snažno pa je važno prilagoditi snagu. Dok neki palačinke peku na razini 7 ili 8 od 10, drugi savjetuju smanjivanje snage na polovicu ili čak na 200 W, ovisno o modelu štednjaka. Ključno je dobro zagrijati tavu prije ulijevanja smjese, a zatim održavati toplinu ravnomjernom.
Pripazite na smjesu za palačinke!
Savjeti su se dotaknuli i same smjese. Klasična mješavina mlijeka i brašna može se pred kraj razrijediti s malo mineralne vode, što palačinke čini prozračnijima i mekšima. U smjesu se može dodati i malo ulja pa se tavu ne mora mastiti pri svakoj palačinki, ili se između pečenja premaže par kapi ulja pomoću silikonskog kista.
Neki korisnici su istaknuli da im pomaže povremeno smanjivati i pojačavati snagu ploče dok ne pronađu idealnu točku, što je posebno korisno onima koji još uče kako peći palačinke na indukcijskom štednjaku.
Sve u svemu, premda nekome pečenje palačinki na indukcijskom štednjaku može biti pomalo izazovno, palačinke na indukciji mogu ispasti savršene, odnosno ravnomjerno ispečene, mekane i primamljivo rumene, samo treba imati pravu tavu, znati kontrolirati temperaturu i po želji dodati koji trik u smjesu, poput mineralne vode.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....