Punjene paprike jedan su od simbola ljeta, tu nema sumnje! Kuhaju se generacijama, jedu danima. A o pakiranjima sladoleda koje su poslužile kao ambalaža za zamrznute punjene paprike napisane su pjesme i snimljeni nebrojeni skečevi. Ne čudi, jer svima nam je to poznat prizor, a upravo ćemo ih kroz naredne tjedne početi zamrzavati za jesensko - zimske dane.Ali, zamrzavanje kuhanih punjenih paprika nije baš najbolje rješenje bez obzira što su nam u svijesti kao jelo idealno za zamrzavanje. Mnogi primjećuju toliku razliku da nipošto ne žele odmrznute kuhane paprike!
Kuhane punjene paprike u zamrzivaču mogu trajati 3 - 4 mjeseca bez većeg gubitka na kvaliteti, ako niste među onima koji ih u potpunosti odbijaju. Nakon toga one nisu opasne za jelo, ali postanu vodenaste i gube aromu. Također, odmrzavanjem (odnosno zamrzavanjem) paprika može postati kašasta, a meso suho. Puno je bolje rješenje napuniti ih sirove pa zamrznuti.
Znatna je razlika zamrznete li napunjenu, ali sirovu punjenu papriku. Za početak takve paprike mogu stajati do 6 mjeseci bez većeg gubitka kvalitete. Dalje, paprika zadržava čvršću strukturu pa je samim time bolja za jesti. Sokovi iz punjenja, odnosno mesa, bolje zdržavaju svježinu pa je okus puniji. Također, imat ćete svjež umak.
Postupak je jednostavan, papriku napunite na uobičajen način i zamrznite. Možete ih zamrznuti istom metodom kako se zamrzavaju i primjerice njoke: zamrznite ih posložene na pladanj, neka budu na ravnom i neka se ne dodiruju, pa zamrznute prebacite u vrećice. Ono što je tada zgodno jest da možete kuhati onoliko komada koliko želite, pa i za više dana.
Argument u prilog zamrzavanju kuhanih punjenih paprika je lako dostupan ručak, no realno, najveći posao oko punjenih paprika je čišćenje paprika, priprema punjenja i punjenje. Jednom kad je sve spremno, relativno brzo su skuhane i nemate mnogo posla osim povremeno protresti lonac.
Dakle, ako zamrznete sirove punjene paprike imat ćete svježiji i ukusniji obrok, a već ste uštedjeli jako puno vremena. Kad trebate žurni ručak iz zamrzivača radije posegnite za bolonjezom ili gulašem!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....