Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su cijenjeni. U Belgiji i Nizozemskoj se prodaju i do 1.000 eura po kilogramu. No, sve je popularniji i u drugim zemljama, piše East Fruit.
Ono što ih čini tako skupima je teško planirati uzgoj, jer niču spontano, na trsovima hmelja.
Osim toga, vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus.
Sirovi izdanci hmelja imaju gorak i opor okus, ali ne konzumiraju se svježi. Preporuka je da se kratko termički obrade, a imaju okus sličan kelju,...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....