Pored zamrznutih fileta mola, bakalara i komada škrpine, u zamrzivačima domaćih trgovina sve češće možemo pronaći i tilapiju, još jednu ribu za koju vaša baba vjerojatno nikad nije čula. No vama bi mogla biti maglovito poznata, jer o njoj se prije koju godinu naveliko pisalo. I to ništa lijepo.
Tilapija je zajednički naziv za različite vrste riba iz porodice Cichlidae koje se uzgajaju po ribljim farmama diljem svijeta. Bijela je to slatkovodna riba nježnog okusa, relativno jeftina, jer ju je lako uzgojiti s obzirom na to da brzo raste i tolerira različite uvjete uzgoja.
Međutim, unatoč tome što je u smislu uzgoja vrlo popularna, postoje ozbiljne zamjerke kvaliteti ove vrste ribe pa čak i izvjesni rizici. Treba ipak imati na umu da nisu univerzalni i uvelike ovise o uvjetima uzgoja.
Loše masnoće
Zanimljivo je da unatoč tome što tolapija nije osobito masna riba, njen odnos omega-6 prema omega-3 masnim kiselinama nije dobar jer su one "loše" masnoće u prednosti, zbog čega se tilapija smatra manje korisnom za smanjenje upala u tijelu u usporedbi s ribama bogatima "dobrom" vrstom masnih kiselina, poput srdele, skuše i lososa.
No ono što bi nas trebalo još više zabrinjavati je činjanica da neki uzgajivači ove vrste ne pridaju dovoljno pozornosti kvaliteti hrane, sanitarnim uvjetima, upotrebi antibiotika i kontrolama, što može povećati rizik od kontaminacije bakterijama, pesticidima, teškim metalima.
Tilapija, rizična riba?
Tilapija sama po sebi nije visoko rizična riba, pod uvjetom da dolazi s farmi koje poštuju sanitarne standarde i nema dokaza da bi se na naše tržište uvozila toksična ili zdravstveno sporna tilapija, no tražite li kvalitetnu namirnicu za riblji ručak, možda biste ipak trebali - tražiti dalje.
Tilapija, da zaključimo, nije među najzdravijim izborima jer ima siromašan profil korisnih masnih kiselina i nerijetko previsok udio omega-6 u odnosu na omega-3.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....