Čini li se i vama kako su neka jela znatno ukusnija dan nakon što su skuhana? Bilo da se radi o punjenim paprikama, sarmama, grahu ili bogatom mesnom umaku, čini se da vrijeme odmora čini čuda za njihov okus.
U ovu činjenicu ili mit, kako za koga, čvrsto vjeruju mnogi kuhari pa namjerno kuhaju veće količine ili pripremaju jela unaprijed, vjerujući da će nakon podgrijavanja njihove kracija dobiti još jednu nijansu okusa pa će njihovo umijeće nadmašiti sve one koji se tim trikom ne koriste.
No, čini se kako to ipak nije samo subjektivan dojam, jer postoji znanstveno objašnjenje zašto su ostatci hrane ponekad znatno ukusniji od svježe pripremljenog jela.
Najvažniji razlog leži u tome što se tijekom vremena okusi imaju priliku bolje povezati i prožeti. Kada se jelo ohladi i odstoji, kemijski spojevi iz začina, povrća i mesa putuju kroz smjesu i ravnomjernije se raspoređuju. Tako svi sastojci jela djeluju u harmoniji, umjesto da jedan nadjača druge. Jela koja sadrže bogate umake, rajčicu ili dugo kuhano meso posebno su sklona ovoj vrsti "dozrijevanja okusa“, što se osobito primjećuje kod paprikaša, bolonjezea, curryja, lazanja i sličnih recepata.
Ukratko, kada se jelo ohladi, izraženiji okusi se često smire, dok oni suptilniji dođu do izražaja. Takva ravnoteža čini da jelo dan poslije djeluje zrelije i skladnije, jednostavno ukusnije.
Osim prožimanja aroma, dolazi i do kemijskih promjena u sastojcima, što osim na okus utječe i na teksturu jela. Proteini i škrobovi razgrađuju se na jednostavnije spojeve, dok se kod mesa događa razgradnja kolagena u želatinu, a upravo ona jelu gustoću i bogatstvo.
Ako želite iskoristiti ovaj efekt, preporučuje se da ostatke hrane čuvate u hermetički zatvorenim posudama i da ih podgrijavate polako, kako bi svi ti pažljivo razvijeni okusi ponovno zasjali u punom sjaju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....