StoryEditorOCM
Savjetiručak za pet

Juneći toč o kojem će svi pričati: evo kako ćete dobiti savršenstvo okusa, mekoću mesa i predivno gust i moćan umak

Piše T. S. M.
14. travnja 2025. - 13:25

Što za ručak, što za ručak? Uh, dosadnog li, a tako neizbježnog pitanja. No kladio se da bi mnogi - osobito oni koji se ne moraju gnjaviti kuhanjem - na njega odgovorili vrlo jednsotavno: A zašto ne jedan lipi toč, po mogućnosti od junetine?

Dobar juneći toč jamči ručak od kojeg se nitko neće dignuti nezdovoljan. Poslužili ga uz manistru, njoke, pie ili palentu, spoj lagano dinstanog luka, vina i mekanih komadića mesa savršeno će ih nadopuniti, a rezultat će biti tanjur čiste sreće.

Ako ga se odlučite skuhati, obavezno odaberite meso protkano tetivama i masnoćom, jer će se rastopiti za vrijeme kiuhanja i poboljšati teksturu toča. Nadalje, odvojite dovoljno vremena za početno dinstanje luka do zlatno-smeđe boje, bez žurbe. To je temelj svega. Nakon toga luku dodajte meso koje ste već začinili i blago posolili (ne previše, jer sol izvlači vlagu).

image
Shutterstock

Postoji polemika oko toga treba li najprije karamelizirati luk ili meso, a obje strane imaju dobre argumente. Mi ćemo presuditi vrlo diplomatski: napravite kako više volite, a ako se ne možete odlučiti, meso prepržite na tavi sa strane, tek toliko da uhvati koricu, pa ga dodajte u dobro zažučen luk. Ne zaboravite u teću prebaciti i komadiće mesa koji su se uhvatili za tavu - podlijte ih vinom ili temeljcem i dobro promiješajte stružući dno - to je osnova okusa jela koje pripremate.

Ako želite ubaciti koju žlicu koncentrata rajčice ili malo pasirane, tim bolje – ali tek kad je meso već pustilo sokove. Pustite toč da se kuha na laganoj vatri koliko god bilo potrebno mesu da postigne mekoću koju priželjkujete. Dugo, polagano kuhanje ujedno će pojačati okus toča, jer će ga koncentrirati, pa se ne morate pretjerano truditi oko dodatnih začina - bit će dovoljni papar, lovor ili malo timijana. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 09:21