Pohanje je kulinarska tehnika zbog koje se itekako isplati malo zaprljati ruke i kuhinju, jer je rezultatu, ako je posao dobro obavljen, gotovo nemoguće odoljeti. Što god da se krilo ispod one zlatne korice - piletina, tikvice, bržole, balancane ili debela feta sira - zahvaljujući pohanju uvijek će imati puno bolji okus, ali i teksturu. Upravo je pucketava korica zaslužna za to što je pohano meso, ako je dobro panirano, sočnije i mekše nego kad se priprema na druge načine i što se pohane balancane, nakon što pogrickamo omotač od krušnih mrvica, tope u ustima.
Primijetili ste da smo dva puta naglasili da posao treba biti odrađen po zanatu? Ne pretjerujemo, jednostavno je tako, jer ako se svaki korak ne odradi kako treba, korica neće biti hrskava i može otpasti tijekom prženja, a moguće su i druge male kulinarske katastrofe pa vam nudimo nekoliko ključnih savjeta za uspješno pohanje.
Za početak, važno je da namirnica koju panirate, bilo da je riječ o mesu, ribi, povrću ili siru, bude dobro osušena. Vlažne površine neće primiti brašno kako treba, pa će se panada lako odvojiti tijekom prženja.
Važno je pripaziti i na smjesu od jaja, koja treba biti glatka, pa ih dobro izmiješajte, ali nemojte ih tući, samo ih promiješajte vilicom. Što se tiče krušnih mrvica, oristite sitnije ako želite tanku, ujednačenu koricu, ili grublje za dodatnu hrskavost. Domaće mrvice od starog kruha često daju najbolji rezultat jer upijaju manje ulja i daju ljepšu aromu.
Kad ste panirali, idealno bi bilo da panirane komade kratko odmore u hladnjaku, deset do petnaest minuta. To pomaže da se panada bolje zalijepi i ne raspadne prilikom pečenja. Prženje započnite u dovoljno dubokom ulju, koje mora biti dobro zagrijano, najbolje na temperaturu između 170 i 180 °C. Ako ulje nije dovoljno vruće, korica će upiti previše masnoće i postat će gnjecava. Ako je pak previše vruće, površina će izgorjeti, a unutrašnjost ostati sirova.
Ispržene komade stavljajte na kuhinjski papir da se upije višak masnoće, ali ih ne prekrivajte jer će para omekšati hrskavu koricu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....