StoryEditorOCM
Savjetipome i led

Kako je najbolje zamrznuti rajčice? Nije svejedno jesu li narezane ili u komadu, nije isto jesu li sirove ili kuhane...

Piše T. S. M.
17. rujna 2025. - 08:10

Imate viška rajčica, a ne da vam se kuhati šalšu? Zamrznite ih! Ne znate kako to točno obaviti i bojite se da će vam, nakon što ih odmrznete biti kašaste i nimalo privlačne za jelo? Sad ćemo vam sve objasniti, više niti jednu pomicu nećete baciti.

Rajčice možete zamrznuti na nekoliko načina, ovisno o tome kako ih planirate koristiti tijekom zime.

image
Mint Images/Mint Images Via Afp

Najjednostavnije ih je zamrznuti u komadu. Operite ih, dobro posušite i složite na pladanj tako da se ne dodiruju, a kad se smrznu, prebacite ih u vrećice ili posude. Tako zamrznute rajčice nakon odmrzavanja nisu prikladne za svježu salatu, ali su izvrsne za umake, variva i juhe.

image
Lb Studios/Connect Images Via Afp

Ako želite imati oguljene rajčice, spremne za kuhanje, kratko ih potopite u kipuću vodu, zatim u hladnu, pa im skinite kožicu. Oguljene stavite u vrećice ili posude i zamrznite. Ova varijanta štedi vrijeme kad zimi želite brzo pripremiti umak ili juhu.

Rajčice možete narezati na kockice ili ploške, rasporediti u posudice u količinama koje vam odgovaraju za kuhanje i zamrznuti. Kasnije ih možete dodavati u jela i bez odmrzavanja.

image
Eugenio Marongiu/Connect Images Via Afp

Za praktično rješenje rajčice propasirajte ili izmiksajte, ulijte u posudice ili vrećice i zamrznite. Tako dobivate gotovu bazu za umak, juhu ili brzu šalšu.

U svim slučajevima čuvajte rajčice u dobro zatvorenim posudama ili vrećicama kako ne bi upile mirise iz zamrzivača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 21:43