Jeste li zadovoljni kako vam uspijeva pire od krumpira? Baš je onako gladak kao što priželjkujete? Nema grudica? Dobro, onda vi vjerojatno znate točan odgovor na pitanje kako se reže krumpir za pire. Nemojte se smijati, pitanje je na mjestu, jer mnogi ne samo da ne znaju ide li krumpir u hladnu ili vrelu vodu, nego misle da je svejedno kako će ga narezati.
Hajde kad smo već spomenuli detalj s vodom, počnimo s njim, jer itekako je bitan za uspjeh.
Krumpir je, provjerite pa ćete se uvjeriti i sami, najbolje staviti u hladnu vodu. Razlog za to leži u činjenici što će se krumpir ravnomjernije kuhati ako se voda postepeno zagrijava. Ako ga stavite u kipuću vodu, vanjski slojevi krumpira mogu se brzo skuhati i postati mekani, dok će unutrašnjost ostati sirova, a to je recept za pire s grudicama.
Vratimo se sad korak unatrag i riješimo nedoumicu oko rezanja.
Nakon što ste ogulili i oprali krumpire, narežite ih na ploške debljine oko 2–3 cm. E, tu smo, ovdje nastaje nedoumica. Neki smatraju da je to dovoljno, ali lijenost im se vrlo često obije o glavu. Ploške je potrebno narezati na kockice.
Razlog je u tome što se kockice brže i ravnomjernije skuhaju, jer su sve podjednake veličine, dok su ploške uvijek različitih veličina, a često nisu ni podjednako debele. Zbog toga se krumpir ne može ravnomjerno skuhati pa ćete završiti s pireom koji je pun grudica ili je pak pun vode, ako se dio krumpira raskuhao i popio previše vode.
Kockice imaju još jednu prednost u odnosu na ploškice kad je riječ o pripremi pirea, a to je da omogućuju toplini da se ravnomjernije raspodijeli tijekom kuhanja pa se krumpir brže skuha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....