StoryEditorOCM
Savjetidvije ključne stvari

Koristite ovaj stari trik da vam lonac ne pokipi? Zvuči super, ali samo u praksi. Evo što zaista pomaže, postupite ovako

Piše Tea Sumić Miletić
1. listopada 2025. - 19:33

Poslui u kuhinji kao da nema kraja. Kao da je malo što se izgnjavimo oko pripreme jela pa zatim i oko skupljanja i čišćenja posuđa, često nam dodatne muke zadaje nered koji smo zapravo sasvim elegantno mogli izbjeći.

Poput lonca čiji sadržaj zakipi i prolije se po štednjaku. Jedno od jela koje nas po tom pitanju najčešće "izda" je tjestenina: dok se kuha, kao da joj je jedini cilj potjerati mjehure uzavrele vode preko ruba lonca, a skupa s njom i dio ljepljivog škroba, nerijetko čak i koji komad manistre, pa štednjak na kraju kuhanja ostane sav zalijepljen i neuredan.

image
Nikolas Kokovlis/Nurphoto Via Afp

Trik s kuhačom

Često se kao spas u ovakvim situacijama nudi trik s drvenom kuhačom: kuhaču se položi preko lonca dok voda vrije, a ideja je da drvo odbija vodu i sprječava je da prijeđe preko ruba lonca. Nažalost, to savršeno funkcionira samo u teoriji. Ponekad pomogne, ali čim je lonac prepun, nema tog trika koji će spriječiti kipljenje.

Što zaista pali

Ono što uistinu pomaže je zapravo vrlo jednostavno, a svodi se na dvije stvari: dovoljno veliki lonac i povremeno miješanje. Tjestenini treba dovoljno vode da bi mogla "plivati", a miješanje drži mjehuriće pod kontrolom te ujedno sprječava da se tjestenina slijepi, da spomenemo još jednu kulinarsku katastrofu koja samo čeka kad će nam se dogoditi.

image
Shutterstock

Odgovarajući omjeri

Za orijentaciju, evo koliko vode i koliki lonac trebate:

Za jednu osobu (80–100 g tjestenine): oko 1,5 l vode u loncu od najmanje 3 l.

Za dvije osobe (160–200 g tjestenine): oko 3 l vode u loncu od najmanje 5 l.

Za četiri osobe (320–400 g tjestenine): oko 5–6 l vode u loncu od najmanje 8 l.

Ako se držite ovih omjera i tu i tamo promiješate, štednjak će ostati čist, a tjestenina savršeno skuhana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 23:28