StoryEditorOCM
Savjetitoplo, gusto i ukusno

Leća vam je dosadna? Skuhajte je ovako! Mnogi griješe na početku pripreme, a rijetki znaju da ovo treba dodati na kraju

Piše T. S. M.
30. rujna 2025. - 10:37

Čim su se temperature malo spustile, jede nam se nešto gusto, toplo i hranjivo. No što skuhati, a da zadovoljava te kriterije? Naš prijedlog je varivo od leće, ali stvarno dobro varivo od leće. To jelo, naime, može biti jako obično i pomalo dosadno, ali isto tako može biti prava uživancija, ako se pripremi  baš kako treba.

Možda ih već znate, ali spomenut ćemo par malih trikova za najbolje varivo od leće.

image
Yves Bagros/Foodcollection Via Afp

Luk i začini

Za početak, umjesto da se luk samo prodinsta, puno je bolje pustiti ga da se polako karamelizira dok ne dobije slatkastu notu koja varivu daje dubinu i gotovo mesni okus.

Još važnije je začine ne ubacivati tek tijekom ili pred kraj pripreme, nego ih kratko prepržiti na ulju prije nego se doda povrće. Na taj način paprika, kumin i slični začini razviju puni miris i pretvore jednostavno varivo u mirisno i bogato jelo.

image
Brett Stevens/Connect Images Via Afp

Temeljac i kombinacije

Druga tajna je tekućina u kojoj se leća kuha. Ako se umjesto vode koristi temeljac, najbolje povrtni ili pileći, varivo odmah dobiva novu dimenziju.

Dobro je kombinirati i više vrsta leće: crvena se kuhanjem pretvara u kremastu podlogu, dok zelena ili smeđa zrnca ostaju čvršća i daju strukturu. Tako se u jednom loncu postiže i gustoća i tekstura.

image
Laurence Mouton/Photoalto Via Afp

Kiseliš na kraju

I na kraju, da varivo ne bude teško i jednolično, dovoljno je tek nekoliko kapi vinskog octa ili limunova soka pred kraj kuhanja. Ta mala doza kiselosti probudi sve okuse i učini jelo svježijim i lakšim. A ako ga ostavite da malo odstoji, arome će se dodatno povezati pa će sutradan biti još bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 16:05