Jeste li svjesni da cijelog života pogrešno postupate s omiljenim ljetnim voćem? Mislimo, naravno, na lubenicu. Koju većina drži (a gdje bi drugo nego tamo) u hladnjaku. Međutim, svi koji tako postupaju griješe...
Zrela lubenica ne voli hladnoću. Barem ne odmah. Studije američkog ministarstva poljoprivrede pokazale su da lubenica ostavljena na sobnoj temperaturi ima višu razinu antioksidansa, osobito likopena i beta-karotena, fitokemikalija koje su nam jako važne ljeti, kad smo najizloženiji sunčevim zrakama, u usporedbi s onom koja je držana u hladnjaku.
U hladnijim uvjetima ti se korisni spojevi sporije razvijaju ili čak počinju propadati. Isto tako, u hladnjaku se lubenica može prije početi kvariti: upravo je taj kućanski aparat kriz što joj meso postaje brašnasto, a okus slabiji.
Zato stručnjaci preporučuju da cijelu lubenicu držimo na sobnoj temperaturi, jer samo na taj način sačuvat ćemo njezin okus i nutritivno vrijedne sastojke.
No, jednom kad ju narežete, obavezno ju čuvajte u hladnjaku, dobro pokrivenu, jer se brzo kvari i lako upija mirise.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....