StoryEditorOCM
Savjetitko bi rekao!

Najlakši trik za najbolje palačinke: nije riječ o ‘tajnom sastojku‘ nego o načinu pečenja, ovaj detalj mijenja sve!

Piše T. S. M.
28. rujna 2025. - 19:39

Palačinke mogu biti prava mala slatka uživancija (ili slana, zašto ne), ali isto tako mogu biti teško razočaranje. Žilave, tvrde, suhe... ma, najbolje se ne prisjećati kulinarskih katastrofa vezanih uz palačinke, svima su nam manje ili više poznate. A nekima čak ni nakon pustih godina prakse ne polazi za rukom ispeći baš savršene palačinke, a to bi, prema nekom općeprihvaćenom standardu bile palačinke koje su mekane, ali im je korica ipak hrskava.

image
Charlie Abad/Photononstop Via Afp

Eh kad bi takvi znali koliko ih malo dijeli od savršenstva.

Kako biste konačno ispekli palačinke koje su baš kako treba, neće vam biti potreban nikakav poseban recept niti neki misteriozni tajni sastojak. Dovoljan će biti sasvim običan poklopac. On će potpuno promijeniti način na koji pečete palačinke, ali i konačni rezultat.

Kako ispeći najbolje palačinke

Nećemo vas više dražiti, evo odmah ćemo vam otkriti kako ispeći najbolje palačinke. Pazite ovamo. Sve radite na potpuno isti način kao i inače, ali kada tijesto ulijete u tavu i po njoj ga rasporedite, poklopite tavu. Kad se gornja površina lagano stisne, vrijeme je za okretanje i dalje radite sve jednako kao i inače.  

image
J. Hall & L. Mouton/Photoalto Via Afp

Razlika je, dakle, samo u tome što palačinku dio vremena pečete u tavi poklopljenoj poklopcem. Evo vam sad i objašnjenje zašto taj detalj mijenja sve. Kad palačinku pečete poklopljenu do okretanja, para koja se stvara ostaje u tavi i brže termički obrađuje gornju stranu.

image
Brett Stevens/Connect Images Via Afp

Zbog toga se palačinka brže ispeče, a ostaje mekša i sočnija nego kad se peče otklopljena. To je osobito korisno kod debljih palačinki, ali i djeluje i na tanke - sve u svemu, pekli vi tanke ili debele palačinke, neka vam se poklopac nađe pri ruci jer upravo će zahvaljujući njemu palačinke biti mekane i podatne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 02:01