Želite li puno napraviti za svoje zdravlje i zdravlje svojih najdražih, uvedite i sebi i njima u prehranu zeleno lisnato povrće. To je savjet koji će vam dati svaki nutricionist, ali ta mudrost nije nikakva novitada - naši su stari bili itekako svjesni koliko im prija domaća zelen pa su je uzgajali i često pripremali.
Jedna od najzdravijih vrsta zeleni ujedno se ubraja u najzdravije namirnice na svijetu i u Dalmaiji nam je dobro poznata: riječ je o blitvi, koja je bogata vitaminima A, B1, B2, C, E i K, a također obiluje magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem i važnim mineralnim solima.
Pored toga sadrži niz antioksidansa koji, kako se vjeruje, smanjuju izglede za nastanak kroničnih bolesti, ali i nekih vrsta raka. Djeluje protuupalno, pomaže očuvanju dobre krvne slike i zdravlja srca te pomaže dijabetičarima, a uz sve navedeno, potiče probavu i mršavljenje.
Međutim, sve što ste sad pročitali uzmite s rezervom, jer blitva uopće ne mora biti toliko zdrava.
Kako to mislimo? Tako što mnogi prilikom pripreme blitve rade jednu veliku grešku zbog koje dobar dio spomenutih vrijednih sastojaka bacaju zajedno s vodom u kojoj se blitva kuhala.
Blitvu je bolje kuhati kratko, u malo vode, a kako bi vam to pošlo za rukom, krumpire koji se po tradiciji kuhaju zajedno s njim skuhajte odvojeno ili ih u vodu ubacite prve, da biste tek nakon što su se krumpiri napola skuhali dodali blitvu. I to samo peteljke. Lišće ćete dodati kad su peteljke napola skuhane. I eto vam recepta za najzdraviju blitvu, jer se na ovaj način, bez prekuhavanja, u tom povrću zadrži puno više spomenutih vrijednih sastojaka. Osim toga, blitva će kuhanjem na ovaj način zadržati i više okusa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....