Iako krastavac izgleda savršeno – čvrst, zelen i sočan – gorak okus može pokvariti cijelu salatu. No ne morate ga baciti! Postoji jednostavan trik koji u manje od minute uklanja gorčinu i vraća mu svježinu, a sigurno ste već čuli za njega.
Gorčina se najčešće javlja zbog stresa tijekom rasta – suše, visokih temperatura ili nepravilnog zalijevanja. Te neugodne tvari najviše se nakupljaju u vrhovima i tik ispod kore. Iako nisu štetne za zdravlje, mogu biti dovoljno odbojne da poželite baciti krastavac, piše Krstarica.
Trik koji mijenja sve
Operite krastavac pod hladnom vodom i odrežite njegov vrh – oko jedan centimetar. Zatim uzmite taj odrezani dio i počnite ga kružno trljati o presjek krastavca. Ubrzo će se pojaviti bijela pjena – to je znak da se gorčina oslobađa. Trljajte oko 30 sekundi, dok pjena ne prestane nastajati. Obrišite je papirnatim ubrusom i isperite krastavac još jednom. Toliko je jednostavno!
Ta pjena je rezultat prirodne reakcije između sokova u krastavcu i trenja. Ona pokazuje da se gorke tvari iz unutrašnjosti povlače prema površini. Kada ih obrišete i isperete, većina gorčine nestaje – a okus postaje ugodniji i svjež.
Savjeti za kupovinu krastavca
Kada kupujete krastavce, birajte one koji su ravnomjerno zeleni, bez žutih mrlja i mekanih krajeva. Na dodir trebaju biti čvrsti i elastični. Ako ih ne koristite odmah, čuvajte ih u hladnjaku, ali ih nemojte prati prije skladištenja – vlaga ubrzava kvarenje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....