StoryEditorOCM
Savjetitko bi rekao!

Ne bacajte ljuske od oraha! Riznica su zdravlja, poslužit će vam za čaj koji štiti od bolesti, čisti kožu i prija probavi

Piše T. S. M.
13. svibnja 2025. - 16:22

Nađete li se u prilici da možete birati hoćete li kupiti oljuštene orahe ili one u ljusci, toplo vam savjetujemo da se odlučite za ove druge. Da, ta je opcija nešto manje praktična, ali donosi brojne dobrobiti. Prva je okus, koji je intenzivniji kod neoljuštenih oraha, ali nije jedina.

Otkrit ćemo vam zašto biste trebali birati orahe koje je prethodno osloboditi od ljuske, a otkrit ćemo vam, također, i da se s tim ljuskama može napraviti vrlo zdrav napitak (i ne mislimo na orahovicu, za nju su vam potrebni cijeli, još uvijek nedozreli orasi). 

Prednosti oraha u ljusci

Ljuska prirodno štiti jezgru oraha od zraka, vlage i svjetlosti. Kada su orasi oguljeni i dugo stoje, masnoće u njima mogu oksidirati, odnosno užegnuti se. Orasi u ljusci ostaju duže svježi, ukusni i hranjivi.

image
Eve Morcrette/Photononstop Via Afp

Kad kupujemo očišćene orahe ne možemo biti sigurni koliko su stari, jesu li bili izloženi svjetlu, toplini ili vlažnosti, sve to utječe na okus i nutritivnu vrijednost.

Čaj od ljuske oraha

Ljuska oraha dobar je izvor bioaktivnih molekula koje imaju sposobnost smanjenja rizika od raka, kardiovaskularnih bolesti, alergija i molekularne oksidacije. Lignin je poznat po svom snažnom antioksidativnom potencijalu, a otprilike 52,3 % ljuske čini lignin.

Ljuska oraha također sadrži tvari bogate antioksidansima, kao što su tanini, koji djeluju protuupalno i pomažu kod probavnih tegoba, polifenoli koji su poznati borci protiv oksidativnog stresa te juglon, prirodni antibakterijski i antifungalni spoj.

image
Shutterstock

Čaj od ljuske oraha tradicionalno se koristi za jačanje imuniteta, čišćenje krvi, ublažavanje simptoma upale grla i kašlja te kao pomoć pri kožnim problemima (nekad se i koristi kao tonik za lice).

Ovaj se čaj priprema jednostavno. Ljuske oraha potrebno je preliti vodom čija je temperatura dosegla između 72 i 75 stupnjeva Celzija i ostaviti ih da stoje potopljene 30 minuta. Nakon toga ljuske se procijede i čaj je spreman za konzumaciju. Zanima li vas više o svojstvima tog čaja, na ovom linku možete pročitati detalje o znanstvenoj studiji kojom je ispitana njegova ljekovitost.

Imajte na umu

Na kraju ćemo vam ipak savjetovati oprez, jer se zbog prisutnosti tanina i drugih aktivnih tvari, preporučuje umjerena konzumacija ovog čaja (npr. 1 šalica dnevno, nekoliko dana u tjednu), a osobito bi na oprezu trebali biti oni koji uzimaju lijekove.

image
Marie Aymerez/Biosphoto Via Afp

Ispostavi li se da vam ovaj čaj ne odgovara, ipak možete iskoristiti ljuske: prema ayurvedi, prah od ljuski oraha izvrstan je lijek protiv akni i sličnih kožnih oboljenja, a vjeruje se i da su ljuske oraha odlično prirodno sredstvo za obogaćenje tla pa ih iskoristite u vrtu ili na balkonu, ako uzgajate cvijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 06:07