StoryEditorOCM
Savjetipripazite

Od hobotnice koja se topi od mekoće dijeli vas samo jedna početnička greška. Mnogi je rade pa se muče sa žilavom ‘hobom‘

Piše T. S. M.
7. ožujka 2025. - 12:34

Hobotnica je jedna od najomiljenijih namirnica u Dalmaciji, ali mnogi ju se uopće ne usuđuju pripremati sami. Boje se, obično se tako pravdaju, da će im biti tvrda i žilava.

A kad bi samo znali koliko je lako izbjeći tu početničku grešku...

Ajde dobro, nije to neka sramota, mnogima se potkrade pa vjerojatno zato i postoji bezbroj neutemeljenih savjeta za omekšavanje hobotnice, uključujući dodavanje plutenog češa u lonac, prethodno lupanje hobotnice daskom... bolje je ne nabrajati.

No dobro, skratimo priču i bacimo se na posao. Da biste bili sasvim sigurni da će hobotnica biti ekana, najbolje ju je prethodno zamrznuti. Ako raspolažete s friškom hobom i nemate vremena na bacanje, onda se samo što bolje pridržavajte naputka koji slijedi. Skrenut ćemo vam pažnju na najčešću početničku grešku koja mnogima kvari trud.

image
/Shutterstock

Dakle, zakuhajte posoljenu vode, a kad proključa dodajte joj hobotnicu i smanjite vatru na umjerenu do laganu pa kuhajte hobotnicu malo manje od sat vremena ili dok ne omekša. Kako biste bili sigurni, malo je bocnite.

I evo nas na onom problematičnom detalju. Kad ste zadovoljni mekoćom hobotnice, samo maknite lonac s vatre i ostavite hobotnicu da se ohladi u vodi. Procijedite li je i pustite da se hladi na zraku, mogli biste se razočarati mekoćom.

Kad se ohladila do mlake temperature, radite dalje s njom kako vam je drago, bilo da ćete je pretvoriti u slasnu salatu, zapeći je, dodati joj kuhane krumpire, sol, papar, maslinovo ulje i začine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 23:44