Hobotnica je jedna od najomiljenijih namirnica u Dalmaciji, ali mnogi ju se uopće ne usuđuju pripremati sami. Boje se, obično se tako pravdaju, da će im biti tvrda i žilava.
A kad bi samo znali koliko je lako izbjeći tu početničku grešku...
Ajde dobro, nije to neka sramota, mnogima se potkrade pa vjerojatno zato i postoji bezbroj neutemeljenih savjeta za omekšavanje hobotnice, uključujući dodavanje plutenog češa u lonac, prethodno lupanje hobotnice daskom... bolje je ne nabrajati.
No dobro, skratimo priču i bacimo se na posao. Da biste bili sasvim sigurni da će hobotnica biti ekana, najbolje ju je prethodno zamrznuti. Ako raspolažete s friškom hobom i nemate vremena na bacanje, onda se samo što bolje pridržavajte naputka koji slijedi. Skrenut ćemo vam pažnju na najčešću početničku grešku koja mnogima kvari trud.
Dakle, zakuhajte posoljenu vode, a kad proključa dodajte joj hobotnicu i smanjite vatru na umjerenu do laganu pa kuhajte hobotnicu malo manje od sat vremena ili dok ne omekša. Kako biste bili sigurni, malo je bocnite.
I evo nas na onom problematičnom detalju. Kad ste zadovoljni mekoćom hobotnice, samo maknite lonac s vatre i ostavite hobotnicu da se ohladi u vodi. Procijedite li je i pustite da se hladi na zraku, mogli biste se razočarati mekoćom.
Kad se ohladila do mlake temperature, radite dalje s njom kako vam je drago, bilo da ćete je pretvoriti u slasnu salatu, zapeći je, dodati joj kuhane krumpire, sol, papar, maslinovo ulje i začine...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....