StoryEditorOCM
SavjetiMEKANE KO DUŠA

Ovo je najvažniji savjet za prozračne palačinke! Zaboravite na tajne sastojke, uz ovaj trik svi će pitati kako ih pravite

Piše K. V.
17. rujna 2025. - 19:48

Neki više vole lagane i tanke, s malo ili nimalo masnoće, a neki su obožavatelji palačinki u bakinom stilu, hrskavo preprženih i masnijih. Neki se drže klasike i najdraže su im palačinke s marmeladom, a drugi vole kojekakve kreativne i bogate nadjeve. Kakav god bio vaš omiljeni stil palačinki, oko jednog se svi možemo složiti, a to je da one nipošto ne bi smjele biti žilave. 

image
Shutterstock

Moguće da ste već isprobali brojne savjete kako da izbjegnete tu neugodnu pojavu, ali nikako da postignete mekane palačinke. Pa rješenje je mnogo jednostavnije nego što možda očekujete, a sve što je potrebno je pustiti vrijeme da odradi svoje. Točno tako, zamijesite tijesto prema uobičajenom receptu, ali prije nego što se bacite na pečenje pustite ga da odahne barem pola sata. Možete ga ostaviti i preko noći, uz napomenu da sve preko pola sata traži odlaganje u frižider. Zapravo, nije loša ideja imati u hladnjaku spremno tijesto za palačinke koje ujutro možete na brzinu ispeći i pripremiti doručak.

Što se onda događa dok tijesto odmara? Gluten se krene razvijati, a osim toga njegove molekule "popiju" tekućinu pa su pečene palačinke podatne i meke. Stoga sljedeći put kad budete pekli palačinke isprobajte ovaj trik, iznenadit će vas rezultat!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 01:05