StoryEditorOCM
Savjetijednostavno rješenje

Palačinke se neće lijepiti za tavu ako u tijesto ubacite žlicu-dvije ovog sastojka. Pekari ga obožavaju, s dobrim razlogom

Piše T. S. M.
30. travnja 2025. - 08:10

Je li vam se ikad dogodilo da vam cijela tura palačinki prisjedne jer su vas toliko izgnjavile za vrijeme pečenja, da iste ih najradije sve zavitlali u smeće? Zvuči li vam ovo poznato, dobro će vam doći ovaj savjet.

Lijepe li vam se palačinke za tavu, problem je najčešće upravo u tavi. Ako ipak nije, možda ste malo škrti s uljem. Treća jer mogućnost da smjesi za palačinke jednostavno fali ono nešto što bi je trebalo učiniti dovoljno čvrstom da se ne lijepi za tavu, a opet dovoljno mekanom da palačinke ne bi bile žilave.

image
Willy De L‘horme/Photononstop Via Afp

Možda koristite previše tekućine, možda stavljate previše šećera, možda brašno nije dobre kvalitete ili ga niste dovoljno miksali pa se gluten nije stigao razviti... nećemo se sad upuštati u slastičarsku forenziku, puno će vam korisniji biti mali trik koji može spasiti smjesu koja se uporno lijepi za tavu.

Idući put kad se suočite s neposlušnim palačinkama, nemojte gubiti živce nego u tijesto ubacite malo semoline. Bez brige, riječ je o sasvim običnom pšeničnom grizu, onom koji se koristi za kašice za malu djecu. Pekari obožavaju ovaj sastojak i koriste ga kad oblikuju tijesto za kruh i peciva jer sprjećava lijepljenje za podlogu, dok ga picajoli koriste za posipanje podloge za pečenje. 

image
J. Hall & L. Mouton/Photoalto Via Afp

Semolina, odnosno pšenični griz može pomoći da se palačinke manje lijepe za tavu jer daje tijestu malo više strukture i gustoće. Semolina upija vlagu i djeluje kao lagani zgušnjivač, pa palačinka prilikom pečenja stabilnije leži na tavi i ne lijepi se u tolikoj mjeri.

Kao i u slučaju drugih "tajnih" dodataka za rješavanje kulinarskih komplikacija, i u ovom je slučaju ključno ne pretjerati. Računajte da je 1 jedna puna žlica griza prava mjera za svakih 100 grama brašna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 00:47