StoryEditorOCM
Savjetiguštat ćete za malo novca

Podcijenjena namirnica puca od zdravlja i jeftina je, a od nje možete skuhati specijalitete. Samo trebate znati ovo...

Piše T. S. M.
27. svibnja 2025. - 11:58

Neke su namirnice sasvim nepravedno zapostavljene i stalno nam prolaze ispod radara, čak i kad ih ugledamo u trgovini, nekako ih uspijemo previdjeti. Ponekad je riječ o tome da nismo sigurni što napraviti s njima, a ponekad smo samo u zabludi da za njihovu pripremu treba puno vremena, vještine ili sreće.

Jedna od takvih je pileća jetra, vrlo zdrav i nutrijentima poput vitamina A i B, željeza i folne kiseline bogat, a još uvijek poprilično jeftin sastojak, koji itekako može biti izvor gurmasnkog užitka, no manje iskuse vrlo lako može razočarati. Evo kako iz nje izvući maksimum ukusa i mekoće, bez da postane suha, gorkasta ili "gumena".

image
Fabrice Subiros/Foodcollection Via Afp

Za početak, pažljivo je očistite. Uklonite sve žilice, masnoće i eventualne tragove žuči jer oni mogu dati gorak okus. Ako naiđete na zeleni dio, to je žuč i potrebno ga je odmah odstraniti jer može pokvariti cijelo jelo.

Kako bi jetra bila što mekša i blažeg okusa, preporučujemo da je prije pripreme potopite u mlijeko na otprilike pola sata. Mlijeko neutralizira eventualnu gorčinu i dodatno omekšava tkivo. Nakon namakanja, jetru ocijedite i osušite papirnatim ubrusima.

image
Pierre Louis Viel/Foodcollection Via Afp

Za pečenje ili pirjanje koristite dobro zagrijanu tavu s malo ulja ili maslaca. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast, a zatim ubacite jetru. Pržite je kratko, na jačoj vatri, s obje strane po nekoliko minuta, dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Pazite da je ne prepečete, jer jetra tada postaje suha i tvrda.

Sol dodajte tek pri kraju kuhanja, kako jetra ne bi otvrdnula. Možete je dodatno obogatiti češnjakom, vinom, začinskim biljem poput majčine dušice ili lovora, a za puniji okus poslužite je s kremastim pireom ili palentom.

image
Shutterstock

Ako pripremate jetru na gulaš ili u umaku, nakon prženja dodajte malo temeljca, bijelog vina ili vrhnja i pustite da se pirja još desetak minuta, dok umak ne postane svilenkast, a jetra mekana.

Na taj način dobit ćete jelo koje je sočno, bogatog okusa i mekane teksture, savršeno za posluživanje uz palentu, tjesteninu ili njoke, a sve što vam preostane možete ubaciti u blender i pretvoriti u ukusnu paštetu.

image
Jo Iwasa/The Yomiuri Shimbun Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 08:58