StoryEditorOCM
Savjetizabranjeno voće

Pohano vam je uvijek masno? Klasičnom receptu dodajte malo ovog sastojka, hrana će upiti manje ulja i dobiti bolji okus

Piše T. S. M.
4. srpnja 2025. - 07:05

Pohano meso, riba, povrće, sir i tome slično imaju svoju osobitu draž, jednim dijelom zbog jedinstvenog okusa, drugim zbog fine hrskave teksture, a sigurni smo kako dio njihove primamljivosti leži u čaru zabranjenog voća... Kao što je dobro poznato, hrana pripremljena na takav način nije osobito preporučljiva, dok su ju neki prisiljeni potpuno izbaciti iz prehrane.

Srećom, postoje načini za učiniti pohanu hranu prihvatljivijom. Za početak, moguće ju je ispeći u pećnici, na masnom papiru, no pravi ljubitelji pohanog na tu će ideju uvijek prigovarati kako to jednostavno nije to.

image
Shutterstock

Za one koji žele nastaviti guštati u pohanom, a ne žele prženje zamijeniti pečenjem, spas stiže iz pomalo neočekivanog izvora: odjela s voćem.

Ako želite učiniti pohano manje masnim, a u okus mu učiniti svježijim, isprobajte ovaj trik: u jaja koja koristite za paniranje dodajte 1 do 2 žličice svježe iscijeđenog limunovog soka. Limunova kiselina može pomoći da se jaja bolje vežu uz povrće, smanjujući količinu upijenog ulja prilikom prženja. 

Za još više okusa, jajima dodajte i malo naribane korice limuna, najviše pola žličice. Korica limuna dodatno doprinosi aromi, pogotovo ako pohate svinjetinu, teletinu i piletinu, odnosno bilo koju hranu koja se dobro slaže s umacima na bazi rajčice ili jogurta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 12:57