Za stvarno dobre punjene paprike, vrijedi obratiti pozornost na nekoliko sitnica koje čine veliku razliku. Prije svega, nemojte bacati vrhove paprika koje ste odrezali, umjesto toga nasjeckajte ih i dodajte u mesni nadjev. Donose dodatnu sočnost i aromu. Ako ste navikli koristiti samo klasične zelene babure, pokušajte ih zamijeniti crvenim roga paprikama ili napravite kombinaciju. Crvene su slađe i daju nešto drugačiji okus.
Kako biste provjerili je li nadjev dovoljno slan, oblikujte malu kuglicu, spljoštite je u pljeskavicu i kratko ispecite na tavi. Kušajte i po potrebi doradite začine, bolje je znati unaprijed nego se razočarati gotovim jelom.
Prije nego paprike složite u lonac, probajte ih kratko prepržiti na malo svinjske masti. Okrenite ih najprije odsječenom stranom prema dolje, a zatim ih okrenite vodoravno da se zapeku sa svih strana. Na taj način i povrće i meso će pustiti svoje sokove, pa će umak u kojem se kuhaju biti bogat i pun okusa.
Umjesto obične vode, paprike kuhajte u mesnom temeljcu ili, još bolje, u dobro začinjenoj pasiranoj rajčici. Mi najviše volimo ovu drugu varijantu, ‘pasatu‘ uvijek dobro začinimo, dodamo koji komadić pancete i listić lovora ili ružmarina, i dobijemo savršen temeljac. Na kraju, kad su paprike skoro gotove, prebacimo ih u pećnicu na desetak minuta jer malo zapečene dobiju još bolju aromu i lijepu boju, a i umak postaje gušći - bez zaprške.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....