StoryEditorOCM
Savjetiza top rezultat

Riža vam se uvijek loše skuha? Ovo je najvažnija stvar za pravilnu pripremu, nikad više nećete dobiti tvrdu ili raskuhanu

Piše T. S. M.
7. svibnja 2025. - 07:05

Neke osnovne stvari poput friganja jaja i kuhanja kave mnogima su nesavladive prepreke i koliko god se izvještili u pripremi nekih drugih jela, ostaju im bolna točka s koje ne mogu naprijed. Neki tako nisu u stanju skuhati manistru da nije previše al dente, ali ni raskuhana, drugi se muče s kuhanjem pure ne bi da brane diplomski rad, a nekima je lakše izvesti salto nego okrenuti palačinku... a neki jednostavno nisu u stanju pravilno skuhati sasvim običnu rižu.

Danas ćemo pomoći upravo takvima. Otkrit ćemo im što je ključno pri izvođenju te zadaće. Vi ostali vjerojatno znate, ali ovi što muku muče s rižom ne znaju da je najvažnija stvar kod pripreme riže odmjeriti pravu količinu vode.

Omjer vode i riže najčešće je ključna stvar kod kuhanja riže, a ono što ovaj problem dodatno otežava je činjenica da se taj omjer ne može univerzalno primijeniti na sve vrste riže, jer svaka drugačijue apsorbira vodu, a također ovisi o vrsti jela, jer koji put nam treba ljepljiva riža, koji put suha, ponekad kremasta i tako dalje.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Evo kratkog pregleda.

Dugozrna bijela riža (cilj je rahla riža):  1 šalica riže: 2 šalice vode; 

Basmati riža (cilj je suha riža): 1: 1,5 (ili čak 1: 1,25 ako je dobro isprana)

Jasmin riža (cilj je ljepljiva, ali ne i kašasta riža): 1: 1,75

Smeđa riža (cilj je da sve baš svako zrno skuha i ne ostane tvrdo): 1: 2,5 (ili čak 1: 3, ovisno o vrsti)

Sushi riža (cilj: ljepljiva riža): 1: 1,2 do 1,3

Riža za rižot (sorte arborio, carnaroli): omjer nije fiksan jer se voda dodaje postupno 

image
Shutterstock

Evo sad i nekoliko napomena.

Ispiranje riže utječe na količinu vode: dobro isprana riža treba nešto manje vode jer ne nosi škrob koji zadržava vlagu. Natapanje (ako se koristi) skraćuje vrijeme kuhanja pa je potrebno manje vode.

Ako vam se ne da zezati sa šalicama, stavite ispranu rižu u lonac i dodajte toliko vode koliko je potrebno da je površina oko 1 cm iznad razine riže. Imajte na umu da ovaj trik funkcionira iznenađujuće dobro za bijelu rižu, no da je prilikom kuhanja smeđe p0otrebno dodati znatno više vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:24