Krumpir je jedna od temeljnih namirnica u svakodnevnoj prehrani pa ga često kupujemo u većim količinama, osobito ako ga pronađemo po povoljnijoj cijeni. No, kao što se često događa s namirnicama koje čuvamo dulje vrijeme, na krumpiru se sa stajanjem počinju događati određene promjene, od kojih su neke bezopasne i samo mu kvare izgled, dok druge imaju puno gore posljedice od narušene estetike.
Stoga nije naodmet ponoviti koji su znakovi da krumpir koji više nije dobar za jelo. Srećom, lako ih je prepoznati.
Kako prepoznati da se krumpir pokvario?
Ako je krumpir omekšao, naboran je ili ima neugodan miris, više nije svjež. Ugledate li takvog u trgovini, zaobiđite ga.
Također, ako je krumpir pozelenio, znači da se u njemu nakupio solanin, prirodni toksin koji u većim količinama može izazvati mučninu i probavne smetnje, pa takav krumpir treba baciti.
Što se tiče klijanja, manji izbojci nisu opasni, ali ih treba odrezati prije pripreme. No ako su klice veće, a krumpir se smežurao, bolje ga je ne koristiti.
Ako ste neki od ovih znakova primijetili na samo nekoliko komada krumpira, dok vam se ostali čine zdravi, ove sumnjive odmah izdvojite kako ne bi izazvali kvarenje cijele zalihe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....