Drvene daske za rezanje neizostavne su u svakoj kuhinji, koristimo ih svakodnevno, nekoliko puta dnevno. Ali osim što su, svi ćemo se složiti, vrlo efektne i izgledaju odlično na kuhinjskom pultu, u svakom su pogledu bolji izbor od plastične daske. Drvene daske manje su podložne grebanju, a ogrebotine postaju leglo bakterija. Sve više istraživanja potvrđuje da plastične daske mogu ispuštati i mikroplastiku u vašu hranu. Također, drvo je prirodni materijal koji diše, te sprječava zadržavanje vlage i nakupljanje bakterija.
Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako je pravilno čistiti i održavati kako bi vam trajala godinama. Posebno je važno očistiti je nakon rezanja mesa ili peradi, jer se bakterije mogu prenijeti na drugu hranu koju jedemo sirovu, primjerice voće i povrće...
Dasku bismo trebali oprati nakon svake upotrebe. Proces je to za koji nije potrebno kupovati nikakve dodatne proizvode jer sve što vam treba već imate kod kuće - toplu vodu i deterdžent.
A ako vam daska poprimi neugodan miris nakon rezanja, primjerice, luka ili češnjaka, možete je poprskati mješavinom bijelog octa i vode u jednakom omjeru. Nakon toga je ostavite da se suši na zraku bez ispiranja, Ocat će, osim što će djelovati antibakterijski, i neutralizirati neugodne mirise.
Daska će izgledati kao nova i ako je pospete krupnom solju i preko nje iscijedite sok jednog limuna. Polovicu limuna koristite kao spužvicu i njom utrljajte mješavinu po cijeloj površini. Ostavite da se osuši preko noći, a zatim sastružite ostatke i obrišite je. Umjesto limuna možete koristiti i pastu od sode bikarbone i vode. A ne bi bilo loše svako toliko premazati je uljem ili voskom za zaštitu drva, na taj način daska neće upijati tekućinu i dulje će vam trajati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....