StoryEditorOCM
SavjetiČISTA KUHINJA

Svaki dobar kuhar zna koliko je važna higijena u kuhinji, a evo kako ćete očistiti predmet koji može izazvati trovanje

Piše P. M.
14. studenog 2025. - 08:10

Drvene daske za rezanje neizostavne su u svakoj kuhinji, koristimo ih svakodnevno, nekoliko puta dnevno. Ali osim što su, svi ćemo se složiti, vrlo efektne i izgledaju odlično na kuhinjskom pultu, u svakom su pogledu bolji izbor od plastične daske. Drvene daske manje su podložne grebanju, a ogrebotine postaju leglo bakterija. Sve više istraživanja potvrđuje da plastične daske mogu ispuštati i mikroplastiku u vašu hranu. Također, drvo je prirodni materijal koji diše, te sprječava zadržavanje vlage i nakupljanje bakterija.

image
/Shutterstock

Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako je pravilno čistiti i održavati kako bi vam trajala godinama. Posebno je važno očistiti je nakon rezanja mesa ili peradi, jer se bakterije mogu prenijeti na drugu hranu koju jedemo sirovu, primjerice voće i povrće...

image
/Shutterstock

Dasku bismo trebali oprati nakon svake upotrebe. Proces je to za koji nije potrebno kupovati nikakve dodatne proizvode jer sve što vam treba već imate kod kuće - toplu vodu i deterdžent.

A ako vam daska poprimi neugodan miris nakon rezanja, primjerice, luka ili češnjaka, možete je poprskati mješavinom bijelog octa i vode u jednakom omjeru. Nakon toga je ostavite da se suši na zraku bez ispiranja, Ocat će, osim što će djelovati antibakterijski, i neutralizirati neugodne mirise.

image
/Shutterstock

Daska će izgledati kao nova i ako je pospete krupnom solju i preko nje iscijedite sok jednog limuna. Polovicu limuna koristite kao spužvicu i njom utrljajte mješavinu po cijeloj površini. Ostavite da se osuši preko noći, a zatim sastružite ostatke i obrišite je. Umjesto limuna možete koristiti i pastu od sode bikarbone i vode. A ne bi bilo loše svako toliko premazati je uljem ili voskom za zaštitu drva, na taj način daska neće upijati tekućinu i dulje će vam trajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 07:05