Do prije nekoliko mislili samo da je dovoljno dobro oprati voće pod mlazom vode i obrisati ga čistom krpom da bismo bili sigurni da je čisto i spremno za jelo. A onda su nas zasuli strašnim upozorenjima o štetnosti pesticida koji prodiru u koru i talože se ispod nje pa smo svi počeli guliti voće.
No što je s voćem koje se ne guli, poput jagoda i što je s rezultatima istraživanja koji ukazuju na to da neki otrovi ulaze još dublje nego se vjetovalo te su potpuno otporni na obično pranje pod mlazom vode?
Odgovor na ovakva pitanja neki su pronašli u potapanju voća u otopinu sode bikarbone jer ta praksa, kako su objašnjavali, učinkovito uklanja pesticide.
Tim su se trikom pozabavili i znanstvenici pa je tako studija objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da namakanje jabuka u otopini sode bikarbone (1% otopina) tijekom 12 do 15 minuta, a zatim ispiranje vodom, s površine jabuke uklanja gotovo sve ostatke dvaju uobičajenih pesticida – tiabendazola i fosmeta.
Međutim, istraživanje je također otkrilo da soda bikarbona nije djelovala na pesticide koji su prodrli ispod kore. Ima li onda smisla namakati voće u otopini sode bikarbone?
Želite li smanjiti izloženost pesticidima, namakanje u otopini sode bikarbone ima smisla, jer iako ne uklanja pesticide koji su prodrli duboko u plod, značajno smanjuje količinu kemikalija na površini. Osim toga, ovaj je trik vrlo lako sprovesti u djelo: otopite 1 žlilicu sode bikarbone u pola litre vode i uronite jabuke (ili drugo slično voće) u otopinu. Nakon 12 do 15 minuta voće temeljito isperite tekućom vodom i po potrebi nježno očetkajte.
Ova je metoda prikladan i za pranje osjetljivijeg voća, poput jagoda, ali u tom je slučaju potrebno malo modificirati metodu. Otopina treba biti nešto blaža (oko 1/2 žličice na pola litre vode), dok namakanje treba ograničiti na najviše pet minuta - u protivnom bi otopina mogla ući u plod, kvareći mu okus - te svakako treba preskočiti trljanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....