StoryEditorOCM
Savjetipripazite

Trebamo li namakati voće u otopini sode bikarbone da bismo se riješili pesticida? Znanstvenici su dali jasan odgovor

Piše T. S. M.
29. travnja 2025. - 17:21

Do prije nekoliko mislili samo da je dovoljno dobro oprati voće pod mlazom vode i obrisati ga čistom krpom da bismo bili sigurni da je čisto i spremno za jelo. A onda su nas zasuli strašnim upozorenjima o štetnosti pesticida koji prodiru u koru i talože se ispod nje pa smo svi počeli guliti voće.

No što je s voćem koje se ne guli, poput jagoda i što je s rezultatima istraživanja koji ukazuju na to da neki otrovi ulaze još dublje nego se vjetovalo te su potpuno otporni na obično pranje pod mlazom vode?

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Odgovor na ovakva pitanja neki su pronašli u potapanju voća u otopinu sode bikarbone jer ta praksa, kako su objašnjavali, učinkovito uklanja pesticide.

Tim su se trikom pozabavili i znanstvenici pa je tako studija objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da namakanje jabuka u otopini sode bikarbone (1% otopina) tijekom 12 do 15 minuta, a zatim ispiranje vodom, s površine jabuke uklanja gotovo sve ostatke dvaju uobičajenih pesticida – tiabendazola i fosmeta.

Međutim, istraživanje je također otkrilo da soda bikarbona nije djelovala na pesticide koji su prodrli ispod kore. ​Ima li onda smisla namakati voće u otopini sode bikarbone?

image
Eric Boivin/Foodcollection Via Afp

Želite li smanjiti izloženost pesticidima, namakanje u otopini sode bikarbone ima smisla, jer iako ne uklanja pesticide koji su prodrli duboko u plod, značajno smanjuje količinu kemikalija na površini.​ Osim toga, ovaj je trik vrlo lako sprovesti u djelo: otopite 1 žlilicu sode bikarbone u pola litre vode i uronite jabuke (ili drugo slično voće) u otopinu. Nakon 12 do 15 minuta voće temeljito isperite tekućom vodom i po potrebi nježno očetkajte.​

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Ova je metoda prikladan i za pranje osjetljivijeg voća, poput jagoda, ali u tom je slučaju potrebno malo modificirati metodu. Otopina treba biti nešto blaža (oko 1/2 žličice na pola litre vode), dok namakanje treba ograničiti na najviše pet minuta - u protivnom bi otopina mogla ući u plod, kvareći mu okus - te svakako treba preskočiti trljanje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 14:49