Trebamo li ili ne oprati rižu prije kuhanja? Ne biste vjerovali koliko smo puta čuli i vidjeli ovo pitanje, a odgovor i dalje nije baš potpuno jednostavan. Osim ako pošto-poto želite izbjeći jednu gadljivu posljedicu, ali o tome nećemo na samom početku.
Idemo najprije vidjeti kad ispiranje riže nije potrebno, pa čak ni preporučljivo.
Ako koristite rižu koja je već prošla obradu (npr. parboiled ili instant riža), ispiranje je manje važno, ali i dalje korisno.
Kad pripremate jela traže ljepljivu rižu (poput sushija, rižota ili riže na mlijeku) rižu ne biste trebali prati jer se s vodom i škrob koji zrnje riže drži na okupu.
Okej, to je jasno, pa ćemo prijeći na razloge za pranje riže.
Pranjem se ispire višak škroba pa riža nakon kuhanja postaje prozračnija i rahla. Pranjem se također postiže - po nekima - ugodniji okus i ljepša konzistencija skuhane riže. Treći je razlog ipak najvažniji i ima veze s onom gore spomenutom gadljivom činjenicom. Pranjem riže uklanjaju se nečistoće, i to ne samo prašina, kamenčići i ostatci vanjske ljuske zrna, nego nametnici.
Među zrna riže u skladištima znaju zalutati bubice, zbog čega se koristi proces fumigacije, ali jedna vrsta njih koristi zrnje riže za polaganje jaja iz kojih kasnije izlaze malene ličinke koje mogu zaraziti cijelo pakiranje. Riječ je o rižinom žišku, koji izgleda neugodno, ali nije opasan po zdravlje.
Ipak, čisto sumnjamo da biste ga rado vidjeli na tanjuru i stoga vam savjetujemo da isperete rižu, osim ako se radi o unaprijed prerađenoj te da za jela u kojima treba biti nešto škroba koristite paraboiled rižu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....