Dočekali smo konačno i domaće trešnje, one "prave", pune okusa i unatoč tome što im je cijena izrazito odbojna, mnogi im ipak neće moći odoljeti. Kako bismo takve sladokusce poštedjeli razočaranja do kojeg dolazi kad dio voća istrune ili se pokvari na drugi način, upozorit ćemo ih na dvije uobičajene greške zbog kojih trešnje propadaju još brže nego inače.
Koliko god vam bilo primamljivo oprati trešnje čim ih donesete kući, bolje je s tim pričekati do trenutka kad ih poželite zobati ili ubaciti u kolače. Naime, vlaga potiče razvoj plijesni, pa ih je najbolje prati neposredno prije korištenja. Dok su neoprane, zadržavaju svoju prirodnu zaštitu i dulje ostaju svježe.
Evo još jednog bitnog detalja. Nemojte uklanjati peteljke. Peteljke dodatno štite plod i usporavaju kvarenje.
Još samo riječ dvije o skladištenju. Koliko god vam lijepo izgledale na kuhinjskom stolu ili pultu, pospremite ih u hladnjak jer će se bolje držati i dulje će ostati primamljive i jedre.
Najbolje ih je držati u najhladnijem dijelu hladnjaka, a to je obično ladica za voće i povrće ili najniža polica.
Da biste spriječili gubitak vlage i upijanje neželjenih mirisa iz hladnjaka, spremite ih u zatvorenu posudu ili ih prekrijte plastičnom folijom. Na dno posude možete staviti papirnati ubrus koji će upiti višak vlage.
Kako god ih pohranili, pazite da ne gnječe jedne druge jer to pospješuje truljenje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....