Nema se tu puno za reći, palačinke gotovo svi vole, rijetko tko im može odoljeti kada zamirišu iz kuhinje. S marmeladom, Lino-ladom, Nutellom, a može i zapečene sa sirom, ma jedemo ih na brojne načine i kroz cijelu godinu. Ipak, iako djeluju sasvim jednostavno, razlika između prosječnih i doista savršeno mekanih palačinki krije se u jednom malom dodatku.
Naime, osim osnovnih sastojaka, u smjesu za palačinke je poželjno dodati prstohvat sode bikarbone i to umjesto mineralne vode. Ovaj jednostavan trik poboljšava teksturu tijesta, čini palačinke laganijima i osigurava da ostanu mekane i nakon što se ohlade. Naime, soda bikarbona reagira s tekućinom i stvaranjem mjehurića zraka čini tijesto laganijim i prozračnijim, a možete zaboraviti i gumenu teksturu!
Palačinke sa sodom bikarbonom
Sastojci
200 g brašna
250 ml vode
200 ml mlijeka
2 žlice ulja
1 jaje
1/4 žličice sode bikarbone
ulje za premazivanje tave
prstohvat soli
Priprema
Dodajte sve tekuće sastojke, zatim dodajte brašno, sodu bikarbonu i prstohvat soli te pomiješajte dok smjesa ne postane glatka i bez grudica. Na kraju dodajte ulje i ponovno pomiješajte. Zagrijte tavu za palačinke na visoku temperaturu, a zatim je malo smanjite. Pecite palačinke jednu po jednu, slažite ih u posudu i gotovim palačinkama obložite dno ili ih poklopite kako bi ostale tople i mekane. Punite po želji sa slatkim ili slanim nadejvom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....