Hrana je sve skuplja, a toliko je ukusnih, korisnih i zdravih namirnica koje mnogi od nas ne znaju skuhati kako treba.
Jedna od njih je leća, odličan izvor vitamina B, željeza, magnezija, kalija i cinka te biljnih proteina, vlakana i polifenola. Zahvaljujući nizu vrijednih sastojaka u sastavu, nutricionisti je hvale zbog povoljnog utjecaja na zdravlje probavnog sustava, srca, zdravu razinu šećera u krvi te na pravilan rast stanica što bi moglo značiti da je važna u prevenciji raka.
No, sve je to uzalud znati, ako je ne jedete dovoljno češto i to samo zbog toga što ju ne znate skuhati kako treba.
Za pravilno kuhanje leće ne treba vam poseban recept, samo pripazite ne greške koje mnogi rade i uvažite savjete za bolji okus.
Jedna od uobičajenih pogrešaka odnosi se na tekućinu u kojoj se leća kuha. Ponajprije, griješi se po pitan ju količine. Imajte uvijek na umu da leća nije riža zbog čega nije nužno da upije svaku kap tekućine. Gledajte na rižu više kao na tjesteninu: kuhajte ju u većoj količini vode i čim je dovoljno kuhana procijedite je.
Kuhate li je kao varivo, pripazite kod dolijevanja vode da je uvijek ima dovoljno i često je provjeravajte kako se ne bi prekuhala.
Druga je greška koristiti običnu vodu. Leća koju kuhate da bi od nje napravili salatu ili je poslužili kao prilog nekom jelu će biti puno ukusnija skuhate li je u juhi ili pak ako u običnu vodu dodate ne samo sol nego i začine, a pored začinskog bilja poput lovora u vodu za kuhanje leće dodajte polovicu luka ili koji režanj češnjaka.
Kuhate li je kao varivo, u receptu će vam biti navedeno koje dodatke za podizanje okusa trebate dodati, no bez obzira na navedeno, na samom kraju obavezno dodajte i žličicu octa ili limunovog soka. Podići će okus više nego što možete zamisliti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....