Sendvič je jelo koje svakodnevno konzumiraju milijuni ljudi diljem svijeta, no znamo li napraviti sendvič, to je već pitanje.
Znanstvenici tvrde da većina ljudi radi veliku pogrešku – koriste ribani sir umjesto tanko narezanog.
Sendvič je najbrža i najzgodnija, a neki će reći i najukusnija opcija za brzi obrok, a mnogi ga pripremaju gotovo svakodnevno. U toj rutini, a i pod presingom koji stvara glad, obično ga pripremamo bez razmišljanja o detaljima. A upravo ti detalji čine razliku između običnog i stvarno dobrog sendviča.
Ako želimo bolju teksturu, ravnotežu okusa i dobar osjećaj u svakom zalogaju, vrijedi obratiti pažnju na nekoliko stvari.
Prvo i osnovno na što treba obratiti pažnju je sir. Iako je ribani sir praktičniji izbor, stručnjaci preporučuju tanko narezane kriške. Ravnomjernije se raspoređuju, bolje sjednu na kruh i daju ujednačen osjećaj pri jelu. Premda će pri toj zadaći manje-više svi posegnuti za nožem, bolja je opcija poslužiti se alatom koji nalikuje na malu lopaticu s utorom, jer uz njgovu asistenciju možemo dobiti tanke, jednake fete koje su idealne za polutvrde sireve poput goude ili cheddara jer su dovoljno tanke da se lako grizu, a da ne izgube aromu.
Ribani sir ipak može dobro doći i to kad radimo topli sendvič ili tost. U takvim situacijama topi se brže i ravnomjernije, a pritom povezuje slojeve kruha i nadjeva. No, treba paziti na vrstu sira. Neki sirevi, poput mozzarelle ili emmentalera, ne ponašaju se isto pri pečenju kao zreli cheddar. Razlike u masnoći, vlazi i strukturi proteina utječu na topljenje. Previše vlage može dovesti do gumaste teksture, a gotove mješavine naribanog sira često sadrže dodatke protiv sljepljivanja, koji usporavaju topljenje.
Što se tiče suhomesnatih dodataka poput šunke, pršuta ili slanine, pripazite na intenzitet okusa i raspored slojeva. Suhomesnate delicije lako mogu preuzeti cijeli okus sendviča pa je bolje ne pretjerivati s količinom, osobito u slučaju dimljenih suhomesnatih proizvoda, poput pancete ili suhog vrata.
Pripazite i prilikom kombiniranja sireva sa suhomesnatim proizvodima. Hrskava panceta odličan je kontrast mekanijim sirevima, ali stavite ih iznad sira, ne ispod jer tako se zadrži hrskavost, čak i ako sendvič stoji nekoliko minuta.
Ako koristite kuhanu šunku ili mekše vrste salame, najbolje ih je upariti s blažim sirom i dodatkom poput blagog senfa, da zaokružimo okus bez preklapanja.
Kod kombinacija okusa vrijedi biti znatiželjan. Kozji sir ide odlično s džemom ili s malo čilija, a list salate, svježa rajčica ili tanko narezani krastavac čine čuda ne samo za okus nego i za teksturu. No pripazite s rajčicom, jer zbog visokog udjela vode može razvodniti sendvič. Dobar trik je kratko pečenje u pećnici ili djelomična dehidracija.
Za bolju teksturu preporučuje se između sira i kruha dodati tanak sloj maslaca, majoneze, senfa ili zgnječenog avokada, ovisno o tome tražimo li klasičan ili laganiji rezultat. Vlažni sastojci, poput rajčice, luka ili kiselih krastavaca, najbolje funkcioniraju ako ih stavimo bliže sredini sendviča, kako bismo sačuvali strukturu i spriječili curenje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....